неделя, 30 януари 2011 г.

Един футболен бог на 30 години


На днешната дата 30 януари 2011 г един футболен бог навършва 30 години - Димитър Бербатов. Най-голямата ни звезда за последното десетилетие празнува с екипа на Манчестър Юнайтед, където играе от 2008 г. През този сезон Митко се развихри по терените на Висшата лига и доказа на всички, че всеки цент от 30,75 млн. паунда си е заслужавал.

№9 към когото суперлативите няма да стихнат и доста след момента, когато реши че вече му е време да напусне зелената сцена, омагьосва футболния свят вече 12 години. Сдържаният и скромен мъж, който основа фондация в помощ на децата на България, продължава да демонстрира, че футболът е игра за виртуози и интелектът е по-важен от силата. Последният футболен бог на България и един от изчезващите видове в най-популярната игра в света. Обичан и хулен, подценяван, но достатъчно търпелив, никой не е в състояние да отрече на Бербо едно - истински властелин на топката. Истински е най-точното определение за Димитър във всяко отношение. Може би единственият българин, който спокойно може да бъде наричан звезда.

Бербо е рекордьор на България за най-много отбелязани голове в националния отбор - 48 в 77 срещи, както и за Футболист №1 на страната - 7 пъти. За футболните му достойнства е казано всичко. Кариерата му започва в родния Благоевград с екипа на Пирин, за да продължи в ЦСКА през 1999 г, когато е привлечен по настояване на Димитър Пенев. Талантът му бързо надскача нивото на родния футбол и е забелязан от немския Байер (Леверкузен).

През 2001 г Бербатов подписва договор с "аспирините" и започва да очарова Бундеслигата и целия футболен свят. С екипа на Байер нашето момче записва 200 мача, разписвайки се 90 пъти. Високият техничар игра финал в Шампионската лига през 2002 г, загубен от Реал (Мадрид) с 1:2. Пътят му в немския футбол приключва през 2006 г с трансфер в лондонския Тотнъм, който плаща за него 15,7 милиона евро.

В 102 мача за "шпорите" Бербо реализира 46 гола, триумфирайки с купа "Карлинг" през 2008 г. На финала срещу Челси българският централен нападател поразява вратата на Челси, а неговият отбор печели с 2:1. В последните секунди на трансферния прозорец през август Митко е продаден на Манчестър Юнайтед срещу 30,75 милиона паунда, което към тогавашния момент е рекорд №2 за платена сума във Великобритания.

Най-скъпият български футболист стана шампион на Англия още в първия си сезон при "червените дяволи". Към този трофей във визитката си той добавя и титла от Световното клубно първенство и още веднъж купа "Карлинг". През следващия сезон Бербо има спад в представянето си, но пак не остава с празни ръце - отново "Карлинг". През 2009 г отново е на финал в Шампионската лига, но отново не успява да грабне най-престижния трофей в Европа - загуба с 0:2 от Барселона.

След 11 години в националния отбор и едно участие на Евро 2004 г през 2010 г Димитър Бербатов се отказа. В последните години благоевградчанинът беше капитан на "лъвовете", но така и не успя да осъществи желанието си да играе на Мондиал. Обвиненията на доста фенове и специалисти, че не се раздава достатъчно за България го накараха да даде своя подобаващ отговор в открито писмо на личната си страница.

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН! БЪДИ ЗДРАВ, ОБИЧАН И ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА ПОБЕЖДАВАШ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар