събота, 11 юни 2016 г.

Любовта към живота и футбола е по-силна и от куршум в главата

 
Когато е бил на върха на кариерата, и трябвало да премине в един от европейските великани, му се случило нещастие, което превърнало живота му в истински кошмар. Най-големият борец в историята на футбола - Салвадор Кабаняс.

Като 17-годишен в своя първи сезон в клуб от родината, 12 октомври, вкарва 17 гола.

Повратен момент в кариерата му е преминаването в мексиканския Чиапас, става най-добрият стрелец на отбора и най-добър голмайстор в Мексико, което му отваря вратите към мексиканския великан Америка, където достига върха на кариерата си. Сега вече стандартно е най-добрия стрелец в състава, но този път и в Копа Либертадорес, а официално е провъзгласен и за най-добър футболист в Южна Америка.

След извънредни мачове, за Кабаняс се заинтересуват европейски великани. Трябвало да подпише предварителен договор на стойност 1 700 000 паунда за преминаване в Манчестър Юнайтед. Все пак, неговият клуб не искал да се отрече от бляскавия нападател. Заплатата му е удвоена, дори са му дадени и две къщи на разположение, в Канкун и Акапулко.

Парагваецът изживява своята мечта. До злокобния 25 януари 2010 г, когато настъпва неговият истински кошмар. Със своята жена и нейния брат излиза в един нощен клуб, място в което ходят и най-големите мексикански нарко босове. След една разправия в тоалетната, един от тези, изважда пистолет и стреля в главата на Кабаняс.

След като влиза в тоалетната, след него тръгва един от нарко босовете, който първо го пита дали той е Кабаняс, а като получава утвърдителен отговор започва да го обижда, казвайки му, че е дошъл в Мексико, да краде мексиканците и да отнася парите в Парагвай. Когато Кабаняс му казва, че никого не краде, а почтено заработва парите си, онзи вади пистолет и го насочва в него.

- Пита ме кое ми е последното желание, защото сега ще умра. Казах му, че няма да умра, и го питах защо му треперят ръцете. Отговори ми, че не му се тресат ръцете, а само ми се струва така, защото съм на прага на смъртта.

Операцията продължила часове, мнозина мислели, че няма да преживее, и се чакало само лекарят да излезе от операционната зала и да потвърди неговата смърт. Операцията е направена успешно, Кабаняс преживял! Но куршумът трябвало да остане в главата, защото ако се извади би увредил мозъка.

След раняването последиците за Кабаняс са били отслабено зрение в лявото око и слаб контрол върху лявата половина на тялото, но той бил решен да се завърне на терена. Надявал се, че отново ще може да се върне в националния отбор, защото бил един от играчите с най-голяма заслуга за класирането на отбора на Световното първенство през 2010 г. По време на терапията тренирал и с националния отбор, но не получил повиквателна от тогавашния селекционер на Парагвай (по-късно треньор на Барселона) Херардо Тата Мартино за Мондиала в Южна Африка. Въпреки че опитвал, след нещастието никога не успял да се върне в своята разпознаваема форма.

След голямата борба да преживее, последвал истински кошмар. Най-лошият мач в живота. Жена му го напуснала, последвал развод, в съда му взела цялото имущество и пълно попечителство над децата, които не позволявала да види, което било най-тежко за него.

И след всичко това, Кабаняс не се предава. След банкрута се върнал да живее при родителите си, на които помага да управляват пекарната си. Всяка сутрин разнася печива по поръчка, където работи и до днес.

Вярващ е, на дясната си ръка има татуиран лик на Исус Христос, а след като получил куршум в главата и изгубил съзнание, казва, че говорил с бог и той му казал: "Сине, още не е твой ред".

При самата мисъл за Салвадор Кабаняс, човек не може да остане равнодушен. Един от най-големите борци в историята на футбола. Днес е на 35 години, и въпреки всички свои житейски проблеми, не се отказва от своята първа любов, футбола. Не играе в елитни клубове и първенства, не носи епитет най-добрият играч, но просто си доставя наслада с него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар