вторник, 16 август 2016 г.

Новата Шампионска лига на УЕФА оставя на бедните само трохи

 Bogati dobili šta su hteli! Nova LŠ, sirotinji samo mrvice!
УЕФА през следващия август ще обяви промени, от 2018 година нов формат, ясно е, че най-богатите постигнаха целите си.

Известният журналист Габриеле Маркоти обяви с туитове вчера, че новият формат практично е решен, УЕФА мълчи, но медиите из Европа получават някои сериозни потвърждения.

Най-голямата промяна е относно броя участници от четирите топ европейски първенства. Те ще имат по четири места, няма квалификации, общо 16 клуба ще се намерят в груповата фаза.

УЕФА с нежелание се съгласила с тази промяна, за да попречи на някои други, клубове като Манчестър Юнайтед са искали да се въведат "уайлд кард" като в тениса, а някои други да се получава покана на основа исторически заслуги.

Водещите клубове искат и част от властта, да се чете повече пари, но и някои мачове да се играят през уикенда заради пазарите в Азия и Америка.

Сигурно ще получат някои от желанията още през следващата година, защото УЕФА няма решение, просто избягва опасността водещите клубове в Европа да направят собствена лига.

Испанските гиганти, но и блок, който се предвожда от Ювентус и Байерн отворено залагат на такова решение, което ясно не отговаря на клубовете от Висшата лига, които вече заработват огромни пари от телевизионните права.

А къде са тук бедните?

Никъде, португалците и французите биха могли да задържат сегашните места, руснаците имат някои свои желания, а трудно заради гъстия график ще променят броя участници. С други думи, спекулира се, че отборите от по-малките държави трябва да минат през истинско чистилище, за да се намерят в компанията на богатите и да вземат макар и част от баницата.

Ясно, за мнозина, за шампионите от Балканите това би било мисия невъзможна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар