неделя, 27 ноември 2016 г.

Ето как се е мерил капацитетът на трибуните във времената без седалки на тях

https://pbs.twimg.com/media/CyHtzG5WgAEym89.jpg Първоначално футболните стадиони са били без седалки, с трибуни под вида на землени или, по-късно, бетонни стълби. Как тогава се е определял капацитетът на стадиона?

Сега е много по-лесно. Знае се колко седалки са поставени и се знае точният капацитет на стадионите. Например стадион "Райко Митич" може да събере 55 538 зрители, а на Партизан 32 710. Преди на някогашната Маракана можели да се съберат около 108 000 зрители, а около 50 000 на стадиона, който се наричаше ЮНА, но в света и на такива трибуни знаели точно колко хора могат да се сместят в простора предназначен за спортна арена.

Пред вас е фотография от 1954 г, направена в Швейцария, когато с помощ на метър се гледало колко хора се събират в един квадратен метър, на едно от стъпалата на трибуните. Получило се, че става въпрос за шестима, но...

... тази сметка важи за тази широчина на стъпалото. А и за "пристойно сместени хора". Когато, в старите времена, идва ред на големите мачове, на балканските трибуни в едно такова пространство се събирали и двойно повече отколкото на швейцарската фотография.

Няма коментари:

Публикуване на коментар