петък, 4 август 2017 г.

Всичко за агитката на Легия (Варшава), която е неприятел №1 на УЕФА

https://xdn.tf.rs/2017/08/03/koreografija-kolaz-2-620x350.jpg
Всяка тяхна акция предизвиква някаква реакция на футболна Европа и по това привържениците на Легия са единствен футболен феномен, който воюва с "главите" в Нион.

Привържениците на Легия, най-популярния полски клуб, са истински феномен в света на ултрасите. Техните акции предизвикат цял микс емоции и всеки път предизвикват реакция - от гадене до удивление.

На последния мач на отбора в квалификациите за Шампионска лига срещу Астана, запалянковците на Легия с огромен транспарант на стадиона отдадоха почит на убитите във Втората Световна война.

Под потресаващата картина на която е момче с опрян в главата пистолет отстрана на немски войник има послание: "По време на Варшавското въстание през 1944 година, немците са убили 160 000 души, хиляди от тях са били деца".

Кратко историческо припомняне: Варшавското въстание е започнало на 1 август 1944 година, а полските трупи дали отпор на немците до 2 октомври същата година. През това време, загубите в Полша са 18 000 загинали и 25 000 ранени войника, повече от 250 000 цивилни, които са убити в масови екзекуции, които са проведени от немските сили по време на своето напредване.

Със своето послание привържениците на Легия не са направили директна политическа провокация, но най-вероятно ще има наказание от УЕФА. Гениалността на запалянковците от Варшава е толкова голяма - защото поставя европейската футболна централа в положение да наказва една от най-големите борби срещу нацистките злодеяния.

Заради това поддръжниците на Легия са феномен, а от година на година продължават да впечатляват света с хореография, измислена в "Зилети", тяхната северна трибуна, в която изключително се залага на история, с оглед, че клубът е основан през 1916 година по време на военна операция в Първата Световна война, на Източния фронт.
https://xdn.tf.rs/2017/08/03/clipboard01-830x0.jpg
Западните медии ги категоризират като радикални, предимно заради войната, която водят с УЕФА. Истина е, че привържениците на Легия не воюват само с УЕФА, защото не им е било проблем и да бойкотират и собствения клуб с години заради политиката, която води медийната компания ITI, която през 2004 година спаси клуба от банкрут като го купи. Скочили са цените на билетите, а трибуните останали пусти.

Оставени са послания "Сега искате да купите и привържениците?", а няколко години по-късно е постигнат договор между управата и запалянковците.

Когато наред дошла УЕФА, и тук привържениците на полския великан били немилосърдни, като най-много са срещу размера на влиянието което имат парите върху футбола. Почти редовно пеят и обиждат футболната организация с Fuck UEFA.

Затова представили УЕФА на една хореография като свиня облечена в костюм, с посланието: Защото футболът не е важен, парите са.

Това е била реакция на това, че Легия елиминирала в квалификациите за Шампионската лига Селтик с 6:1 в двата мача, но заради административна грешка отпада от турнира, след като за Легия играл защитникът Бартош Бережнски, който нямал право да участва.

След като се върнаха в груповата фаза на Шампионската лига през миналия сезон, въодушевиха с транспарант и пиротехническо представление, на който привърженик държи листче от жребия на което пише "Легия Варшава", а посланието било: Познайте кой се завърна? Това е било завръщането на привържениците в европейското състезание след 20 години.

Когато чакали наказание, което получили - затваряне на сектор заради расистко отношение по време на мача със Стяуа, подготвили иронична хореография с надпис УЕФА в сърцето.

В цялата история присъства, разбира се, и хулиганство: почти всеки мач, който Легия играе у дома или като гост е съпътстван от по-малки или големи сбивания с противниковите привърженици, а се случвало и с полицията. Не толкова отдавна са запалили и кафене в което били запалянковци на Аякс, нападали и сервитьорки преди гостувания, били са се с полицията в Мадрид преди мача с Реал...

Политически транспаранти са стандартни прояви, и вероятно би трябвало да се потроши много време да се сметне колко глоби е платила Легия на "главите" в Нион.

Отношението към Косово е за неразделна част от Сърбия. Преди няколко години извадиха транспарант на кирилица с който се обърнаха към албанците "да се махат от Косово".


Няма коментари:

Публикуване на коментар