сряда, 10 април 2019 г.

ФИФА промени десет правила


Международният комитет за футбол, орган на ФИФА задължен и за корекцията на съществуващите и въвеждане на новите правила, промени на последното заседание чак десет правила.

Тези правила ще започнат да важат през сезон 2019/2020.

Изменени са правила 8 и 9, които се отнасят до пускането на топката и които предвиждат, че ако играта е спряна в наказателното поле, съдията пуска топката на вратаря, а ако е спряна извън наказателното съдията пуска топката на някой от полевите играчи.

Ако в "стената" стоят трима или повече защитници, играч на отбора, който напада не трябва да бъде по-близо от метър, а ако е по-близо от метър се отсъжда непряк свободен удар в полза на отбора, който се защитава.

Едно от правилата се отнася до официалното предупреждение за непозволени празнувания на гол и в бъдеще ще е в сила чак и ако голът е отменен.

Според едно от правилата, топката е в игра щом се изпълни удар, вече не трябва да напуска пределите на наказателното поле, за да се смята, че е в игра, а умишлената игра с ръка продължава да се счита за нарушение.

В началото на мача, според новите правила, отборът, който спечели жребия, в бъдеще ще може да избира дали първи да има топката или към коя врата ще напада.

Една от новостите е и това, че ще съществуват различни термини за медицинско прекъсване на мач, така се въвежда прекъсване за разхлаждане на участниците от 90 секунди до 3 минути и прекъсване за хидратация, което може да трае максимум една минута.

На играчите са позволени многоцветни тениски, ако са в същите цветове като ръкавите или самия екип, а още едно от новите правила се отнася към това, че ако съдията се подготвя да покаже жълт или червен картон, а отборът в чиято полза е отсъдено нарушение изпълни бърз пряк свободен удар и създаде обещаващо положение за гол, съдията може да отложи показването на картона до следващото прекъсване на играта.

Замененият играч трябва да напусне терена при най-близката точка на тъчлинията или аутлинията от мястото на което се намира, а се въвежда и официално лице в отбора, който носи вина за неприемливо поведение може да бъде наказан с жълт или червен картон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар