вторник, 9 април 2019 г.

Стадион "Филип ІІ" преименуван на "Тоше Проески"


Националният стадион "Филип ІІ" в Скопие от днес се казва "Тоше Проески".

"По време на редовно 129-о заседание на правителството на Република Северна Македония е взето решение за преименуването на стадиона в национална арена "Тоше Проески" в чест на неговия лик, който остави следа в македонската и регионална съвременна история", написа говорителят на македонското правителство Миле Бошняковски в Туитър.

Градският стадион в Скопие с решение на правителството на ВМРО-ДПМНЕ от 2009 година носеше името Национална арена "Филип Втори", а през 2016 беше преименуван в Телеком Арена, а след развалянето на договора с компанията Телеком, арената си върна предходното име "Филип Втори".

Става дума за най-големия спортен обект в Северна Македония с капацитет за около 33 000 зрители и се вписва в средните по големина стадиони в Европа.

Смята се, че новото прекръстване на стадиона е заради Преспанското споразумение с Гърция, в което се посочва, че антични личности като Александър Велики и Филип Втори са част от античната елинска, съответно гръцка история.

Паметниците на Александър Велики и Филип Втори, които са поставени на централния площад в Скопие, няма да бъдат премахнати, но според наредбите на Споразумението от Преспа, ще бъдат поставени нови табели на които ясно ще бъде прецизирано, че произхождат от античната елинска, съответно гръцка история.

Няма коментари:

Публикуване на коментар