неделя, 9 юни 2019 г.

След сътресенията в Черна гора: "Соколите" чакат пети селекционер


За пръв път в 12-годишната история на черногорския национален футболен отбор се случи смяна на селекционера заради неща, които нямат връзка с футбола, играта и резултатите на терена.

Изненада, като гръм от ясно небе - Черна гора остана без селекционер, а за пръв път в 12-годишната история на националния футболен отбор се случи причината за смяната на пейката да не са резултатите.

Зоран Филипович си отиде след завършека на първия цикъл (2008-2010) когато управниците на съюза след изграждането на отбора търсеха нещо повече - резултат, Златко Кранчар беше сменен след ремито с България у дома и загубата в Уелс, с които беше затруднен изглеждащия ясен път към баража за Евро 2012 (по-късно все пак постигнат), докато Бранко Брнович се раздели с ФСЧГ след лошите резултати в квалификациите за ЕП 2016.


Любиша Тумбакович си тръгва - защото не води отбора против Косово, заради натиска и заплахите на които беше подложен от Белград. Политически, а не футболни причини, повлияха да се стигне до смяна.

Какво занапред? "Храбрите соколи" чакат пети селекционер в историята. Управниците на ФСЧГ имат цяло лято, от утрешния мач с Чехия, па до септемврийското продължение на квалификациите, да намерят ново решение, въпреки че винаги е по-добре обявяването на името да се случи възможно най-бързо.


Проектът, обаче, е прекъснат на половината път - и е неминуемо да не остави последици. "Ударът", който претърпя в петък черногорската селекция, не само заради напускането на селекционера, а и на двама много важни играчи, би разтърсил и много по-силни нации и футболни селекции. Тумбакович свърши добра работа за почти три и половина години на пейката на черногорския отбор. Пое национален отбор, който в края на 2015 и началото на 2016 беше в резултатен нокдаун, след неуспешните квалификации и загубата в приятелския мач в Скопие с 1:4. Избра почти нов състав, освежи го с млади играчи и за малко да го класира на бараж за Световното първенство в Русия през 2018. Не достигна само една победа.

По-лошият резултат в новия турнир на УЕФА, Лигата на нациите, две загуби от Сърбия и една от Румъния, може да се оправдае с контузии на най-важните футболисти (Йоветич и Савич, преди всичко), което продължиха и в новия цикъл квалификации. Освен контузиите, националният отбор с Тумбакович трябваше да се справя и с проблеми, които нямат връзка със самата игра - невероятната съдийска грешка, която отне победата в България, расисткото поведение на част от привържениците против англичаните, наказанието на УЕФА, както и всичко което се случи преди мача с Косово.


Ако преди идването на Тумбакович селекцията беше само в резултатен, сега е в още по-тежък нокдаун - и то заради неща, които нямат връзка с футбола.

Футболът, обаче, трябва да продължи да се играе, но как да се оправим?

Отказът на двама футболисти да играят в мача против Косово (също така заради заплахи от Белград) може би ще повлияе на определени началници във Футболния съюз в бъдеще да не взимат, или просто, намалят довеждането на футболисти отвън, колкото и положителни примери да има. Осланянето на играчи, които са родени в Черна гора (а все по-малко са големите таланти) вероятно ще донесе и последствия откъм резултатите, но и трябва да намали очакванията. Просто, понякога не съществува друг път.

Но, преди това, трябва да се изиграе мачът в Чехия. И да се обяви селекционерът. Може би неговото име ще разкрие и амбициите и определянето...

Иванич и Стойкович напуснаха националния отбор

След Любиша Тумбакович, който официално беше сменен три часа след мача с Косово, съобщението на Футболния съюз ("решението да не води отбора против Косово представлява неприятна изненада и нарушение на професионалните задължения определени в договора"), националния отбор вчера, със следобеден полет за Белград, напуснаха Мирко Иванич и Филип Стойкович.

"Членовете на Изпълнителния комитет изразиха огромно съжаление, че натискът от определени кръгове направиха така, че във важен мач за националния отбор да не играят Филип Стойкович и Мирко Иванич, и че неспортни неща в този случай победиха футбола и спорта", пише в съобщението на ФСЧГ.

Известно е, обаче, че двамата повече няма да играят за националния отбор на Черна гора. Двамата са играли по 15 мача за националния отбор, Иванич е вкарал един гол.

Автор: Данило Митрович

Няма коментари:

Публикуване на коментар