четвъртък, 24 октомври 2019 г.

ФИФА даде организацията на Китай: от 2021 Световното клубно с 24 отбора и сигурни участници


Официално е.

"Твърдо поддържаме мнението против каквито и да е ревизии на Световното клубно първенство", съобщи Европейската асоциация на клубовете (ЕКА), след като още през пролетта стана ясно, че президентът на ФИФА Джани Инфантино няма да се откаже от реорганизиране на Световното клубно първенство. Но напразно се бунтуваха най-големите клубове на Европа, Инфантино избута своето, което днес е официално - от 2021 в Китай ще се организира "първото истинско Световно клубно първенство", както каза първият човек във ФИФА.

Турнирът, който в момента има седем участника, ще се проведе през юни 2021 и в него ще играят чак 24 клуба. ФИФА още не е обявила как ще се класират клубовете в новооснования турнир, но медиите вече изкопаха някои неща.

Така се пише, че в турнира ще участват осем клуба от Европа (по-рано се пишеше за чак 12) и шест от Южна Америка, докато останалите региони на света (Азия, Африка, Северна и Централна Америка, както и Океания) трябва да попълнят оставащите 10 места.

Всяка конфедерация би трябвало в договор с ФИФА да избере как ще се избират най-добрите от нейния континент. Ясно е, че в турнира ще участват последните четири носителя на Шампионската лига, предполага се, че и четирите носителя на Лига Европа. Ако носителите се повтарят се предполага, че ще участват загубилите финалисти, а може би те ще се "мерят" помежду си на основата на класирането на УЕФА.

Както и да е, изглежда ясно, че на премиерното Световно клубно първенство ще играят Ливърпул и Реал (Мадрид) като победители в Шампионската лига за 2019 и 2018 година, Челси и Атлетико (Мадрид), като носители на Лига Европа.

Разбира се, с предположението, че клубовете не успеят някак да "пробият" Инфантино, но изглежда, че тази битка са я изгубили.

Турнирът ще се играе по система в която клубовете ще бъдат разделени в осем групи по три отбора. Само най-добрите отбори от групата ще влизат в елиминационната фаза.

"Това е историческо решение, защото ФИФА единодушно реши да даде организацията на новото Световно клубно първенство на Китай. Това ще е турнир на когото ще се радва всеки, който обича футбола. Това ще е първото истинско Световно първенство за най-добрите отбори и клубове на планетата", каза Инфантино.

Няма коментари:

Публикуване на коментар