неделя, 20 декември 2020 г.

"Марка": Косово няма играчи родени в своята държава

 

Много прах се вдигна след жребия за световните квалификации към Катар 2022 година. Причината е, че националният отбор на т.нар. Косово беше изтеглен в група с чак три селекции чиито държави не признават южната сръбска област като самостоятелна държава.

Това са Гърция, Грузия и Испания, а много се говори точно около испанците и техните случаи с Каталуния и Баския, от които втората област иска свой национален отбор. Сега в испанските медии се появи и пропагандна история за националния отбор на Косово.

В текст под заглавие "Косово: отбор който няма играчи родени в непризнатата държава", испанската "Марка" се занимава с един от противниците на Испания на пътя към Мондиала.

Разбира се, когато става въпрос за Косово, в текста има и много политика, има и изявления на играчи, които са в селекцията на непризнатата държава, която е член на ФИФА и УЕФА от 2016 година.

"Нито един играч в отбора на "Косово" не е роден в своята държава. Поне не в държавата, която обяви своята независимост на 17 февруари 2008 година. Голяма част от играчите са дошли на бял свят в изгнание, в Швейцария или Швеция. Останалите са дошли на този свят в "косовски" градове, но когато територията е принадлежала на Сърбия или Югославия. Ще трябва да почакаме още няколко години, докато тази селекция не получи първи играч роден в самостоятелно Косово", пише в увода на спорния текст на "Марка".

Въпреки че официален Мадрид продължава да не признава "Косово" като самостоятелна държава, в текста на испанския вестник рядко може да се усети, че случаят е такъв.

"Косово звучи като война, изгнание и смърт. От векове. От 15 юни 1389 година (испанците ползват датата по стария календар, б.р.), Османската империя побеждава сръбския княз Лазар Хребелянович. Сърбите са станали васали на султан Мурат. Днес, Сърбия празнува своя национален празник в деня на тази загуба, която е била начало на опасно място, което никога не е преставало да бъде глобална опасност", пишат испанците.

В продължението на текста се говори за историите на националите на "Косово".

Една такава е на Ведат Муричи, играч роден в Призрен през 1994 година.

"През първите четири години познава само шума на калашници или ракети и викове на отчаяние. По 50 души са спали в един локал върху кашони от бутилки. Неговата храна са били само хляб и лук. Той си спомня сръбските войски, които влизат в неговата къща и дават на неговото семейство два часа да избягат преди да "изтрият" цялото население", пишат испанците сякаш са били там.

"Аллах ни пазеше", говори Муричи докато си спомня колко близо е бил до границата с Албания.

Тук е историята на Милот Рашица, футболист роден във Вучитрн или Вущри, на албански, както се нарича този град в текста. За него се разказва, че е отраснал в Косовска Митровица докато Витес не го открил и не му дал възможност за начало на кариерата. 

В продължението на текста се обръща все повече внимание на пътя на националния отбор на Косово от 2016 година когато УЕФА и ФИФА противно на своите устави приели членство и как се е събрала първата селекция на "Косово".

Споменава се и фамозният мач Сърбия - Швейцария от СП 2018, когато Гранит Джака и Джердан Шакири провокираха сръбските играчи със символа на албанския орел...

Няма коментари:

Публикуване на коментар