неделя, 19 декември 2010 г.

Топ 10 на причините за отлагане на мач


Суровата зима, която завладя почти цяла Европа стана причина за отлагане на стотици футболни срещи през последните две седмици. Природата винаги остава неоспорим победител, когато реши да прояви силата си. Тежките условия не са единствена причина футболен мач да не успее да се проведе. Вижте Топ 10 на причините поради които се е стигало до отмяна на среща.

10 - Без Бекъм - няма мач (2008 г)

Пътуващият цирк на ЛА Галакси трябваше да играе приятелски мач в Австралия срещу Куинсленд Роар в края на 2008 г. На Дейвид Бекъм му предстоеше първо отдаване под наем на Милан и с цел да не се контузи, американците предпочетоха да не го пускат, а двубоят пропадна. С отсъствието на бившия капитан на Англия имаше опасения, че никой няма да отиде на мача.

9 - Няма подходящ стадион (2007 г)

Нито Армения, нито Азербайджан имаха голям шанс за класиране на Евро 2008, но със сигурност не си помогнаха като влязоха в конфликт заради стадион. Двете страни влязоха в дълговременна кавга и не можаха да се разберат за подходящи стадиони, където да проведат двете срещи помежду си. Арменците бяха готови да преминат границата и да играят в Азербайджан, но съседите им настояваха за неутрален терен и за двата двубоя. УЕФА се намеси и отмени срещите, а двете държави завършиха на последните места в групата си. Може би мъдро от УЕФА разделиха двете страни при жребия за Евро 2012.

8 - Зимбабве забранява футбола (2008 г)

Бруталнтият диктатор Роберт Мугабе не се задоволи само с това да срине Зимбабве като държава, но и нареди на полицията да забрани футбола преди спорните избори през 2008 г. Всички мачове в периода около Великден бяха отменени заради страх от насилие по трибуните на стадионите преди наближаващите избори. Президентът на САЩ Джордж Буш определи победата на Мугабе като "измама". Поне веднъж беше прав.

7 - Грипна епидемия (1918 г)

Грипна епидемия в началото на 20 век убива над 50 милиона души. Футболът също е потърпевш, защото по тази причина е отложен турнира Копа Америка, който трябва да се проведе в Бразилия през 1918 г, когато епидемията е в най-свирепата си точка. Рио домакинства надпреварата година по-късно, а Селесао печели първия си голям трофей на собствена земя.

6 - Големи международни събития

Светът може да продължава да се върти, но в миналото футболът е реагирал на големи международни събития. През 1997 г феновете на Ливърпул и Нюкасъл се надяват за още една класика, като онази, която завърши 4:3, но срещата е отложена заради внезапната смърт на принцеса Даяна. Четири години по-късно в САЩ Мейджър лигата отлага всички двубои заради атентатите от 11 септември. Футболен турнир за жени, чийто домакин е САЩ, също е отложен. Опасен вирус наруши значително футболния календар на Азия през 2003 г.

5 - Войната в Косово (1999 г)

Футболът и политиката се смесват по-често отколкото би трябвало. През 1999 г Ирландия не се подчинява на УЕФА и отказва да играе квалификация за Евро 2000 срещу Югославия. Причината е ескалацията на конфликта в Косово. Двубоят трябваше да е първи след етническите конфликти, но ирландското правителство иска да се разграничи от случилото се и отказва да издаде визи на югославяните. Въпреки подкрепата на други футболни федерации в УЕФА не се впечатляват и глобяват ирландците с 35 000 евро. Три месеца по-късно двубоят се играе и Ирландия печели с 2:1, но не успява да се класира директно за Евро 2000, защото Югославия има точка повече.

4 - Папата на смъртно легло (2005 г)

Италианското първенство отдава почит на видния бивш вратар Папа Йоан Павел ІІ като отменя всички мачове заради влошеното състояние на католическия духовен глава през април 2005 г. В младините си папата играе като вратар, а през 2001 г дава благословията си на бившия си колега Шей Гивън.

3 - Бомба от Втората световна война (1984 и 2008 г)

Останки от Втората световна война на два пъти нарушават футболния календар. През 1984 г сблъсъкът на Шефилд Юнайтед с Олдъм е отменен заради неекслподирала бомба намерена близо до Брамал Лейн. Двубоят се играе няколко дни по-късно и "остриетата" побеждават с 2:0.

Повече от две десетилетия по-късно в Италия подобен сценарий проваля провеждането на Салернитана - Фрозиноне от Серия Б. Експерти по бомбите са извикани в Салерно, принуждавайки 5000 местни жители да се евакуират, докато положението бъде овладяно.

2 - Пожар с тоалетна хартия (2008 г)

Фенове на холандския Грьонинген "допринесоха" за кандидатурата на родината им и Белгия за домакини на Мондиал 2018 г, като хвърлиха тоалетна хартия по време на мач с Аякс. Подразнени от липсата на факли по терена няколко привърженици решават да запалят тоалетна хартия, довеждайки до масовата евакуация на публиката, няколко десетки са настанени в болница, а срещата е прекратена.

1 - Диви прасета (2008 г)

Четирикраки прасешки хулигани поеха нещата със своите зурли, разоравайки терена на Соудли в Англия на парчета, причинявайки щети за над 1000 паунда. Лукавите глигани се проврели през дупка в оградата и изкопали гигантски бразди, което принудило Соудли временно да не домакинства. Говорителят на клуба заявил: "За пръв път чуваме за нещо подобно". Слуховете, че глиганите не са подписали с Блекбърн Роувърс все още не са отречени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар