четвъртък, 16 декември 2010 г.

Кой трябва да заиграе в Борусия (Дортмунд)?


Исторически отборите от Бундеслигата никога не са били много активни през зимния трансферен прозорец, а Борусия (Дортмунд) не прави изключение. Клубът не разполагаше с големи финансови средства в последните години и се завърна към върха чрез развитието на школата си, както и с помощта на успешни покупки като Лукас Бариос и Шинджи Кагава.

С наближаването на полусезона е трудно да се намерят дори малки пукнатини в състава на Юрген Клоп. Преди началото на сезона на Борусия се гледаше като на скрит фаворит, но досега отборът надмина всякакви очаквания. С 43 точки от 16 двубоя "жълто-черните" са на 11 точки пред втория Байер (Леверкузен) и вървят стремително към подобряване на рекорда на Байерн от 79 точки в един сезон.

Въпреки казаното дотук е напълно възможно в Дортмунд да потърсят подсилване тази зима. Всъщност спортният директор Михаел Цорк вече оповести първото попълнение - Мориц Лайтнер, който беше закупен в края на октомври. Ще бъде глупаво да нарушиш почти неспираем титулярен състав, но в Борусия може да използват зимния трансферен прозорец за подсилване на младежката си формация, имайки предвид и голямата вероятност някои от звездите да напуснат до година-две. Привличането на 17-годишния Лайтнер е презастраховка за наличието на качествен заместник на Шинджи Кагава. Дортмундци продължават и да развиват школата си за която имат планове за години напред.

Вратари

Роман Вайденфелер е един от най-подценяваните вратари в Бундеслигата. На 30-годишна възраст неговият опит е голям бонус на терена. Мич Лангерак беше закупен през лятото, а Йоханес Фохер е надежда за бъдещето, така че клубът няма нужда от нови вратари.

Защита

Дортмундци имат най-здравата защита в Бундеслигата, а в Европа само Барселона е допуснал по-малко попадения през този сезон. Със сигурност "жълто-черните" нямат нужда от нови бранители. Отборът разполага и с доста добри резерви за повечето позиции. Патрик Овомойела ще се конкурира за десния бек, когато се възстанови от травмата си, а централният защитник Фелипе Сантана би бил титуляр в много клубове от Бундеслигата.

Младежките национали на Германия Ласе Зобейх и Марк Хорншух са в школата и наближава времето да им бъде даден шанс и при мъжете. Отдаване под наем на състави от Втора Бундеслига би им дало ценен опит.

По лявата страна на защитата се вижда потенциална слабост. Докато Марсел Шмелцер е в страхотна форма и получи първата си повиквателна за националния отбор за Германия, ветеранът Деде вече не изглежда надежден. Бразилецът имаше проблеми в Лига Европа срещу ПСЖ и на 32 години най-доброто от него отстъпва. Ще бъде мъдро отстрана на Цорк да му потърси дългосрочен заместник.

Доскоро топ цел на Байерн Бьорн Коплин би приел възможността да играе в отбор от елита и може да напусне Бохум срещу малка сума. 21-годишният бранител едва ли би се примирил със статута на резерва. По-добро решение би било да се потърсят дори и по-млади футболисти, които да заместят Шмелцер. 18-годишният Биенвенуе Басала-Мазана, който играе за Кьолн, е считан за един от най-талантливите защитници на Германия. Изправени пред възможността да изпаднат "козлите" може и да се принудят да се разделят с перлата си.

Халфове

В лицето на Нури Шахин и Свен Бендер Клоп разполага с най-добрия централен тандем в Бундеслигата. Отново не са необходими промени. Всъщност талантът е толкова голям, че е под съмнение дали капитанът Себастиан Кел ще се върне сред титулярите, когато се възстанови от контузията си. Лятното попълнение Антонио Да Силва доказа, че е полезна резерва, след като изравни в края на битката с Хофенхайм по-рано през есента.

Вместо да купуват дортмундци могат да използват януари, за да намалят състава. 28-годишният Флориан Кринге е твърде добър, за да бъде държан пета резерва, но бъдещето му на "Сигнал Идуна Парк" не изглежда перспективно. В случай на добър интерес, то той може да бъде пуснат.

Атака

Постигайки близо по 2,5 гола средно на мач не може да се говори за проблеми в нападението на "жълто-черната" машина. Лукас Бариос израсна в нещо повече от машина за голове, а негов напълно достоен заместник е лятното попълнение Роберт Левандовски. Зад изтегления самотен напред нападател е магията на Борусия. Триото атакуващи халфове върши чудеса. Шинджи Кагава доказа, че е най-добрата "евтина" покупка в Европа. Той ще липсва при подновяването на сезона в Бундеслигата заради задължения с националната фланелка на Япония, но Клоп разполага с достатъчно качествени заместници.

Да бъде купен нов играч само заради няколко мача ще бъде глупаво. Марио Гьотце може да смени обичайната си позиция от десния фланг или Мохамед Зидан да запълни празнината зад Бариос. По фланговете Гьотце играе феноменално, а местната звезда Кевин Гроскройц е любимец на публиката. Якуб Блашчиковски вече доказа стойността си.

Тамаш Хайнал и Маркус Фойлнер не успяха. Първият наскоро беше свързан с продажба в Кьолн и най-вероятно ще напусне през януари. Със завръщането на Зидан след дълготрайна травма, Фойлнер също ще бъде излишен. 28-годишният футболист ще се превърне в трети избор за Клоп, което го прави почти излишен.

Новата покупка Мориц Лайтнер ще се подготвя с Борусия през зимната пауза, но веднага след това отива под наем в Мюнхен 1860. Под наем може да бъде изпратен и 17-годишният френски талант Дамиен Льо Талек, който е четвърти избор сред нападателите. Шансовете му да разкрие потенциала си в настоящия отбор изглеждат малки, но с успешен престой някъде това може и да се промени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар