вторник, 11 януари 2011 г.

"Златната топка" остана притежание на Лионел Меси


Лионел Меси спечели за втора поредна година "Златната топка", след като беше определен за най-добър футболист за 2010 г. Аржентинецът запази притежанието на най-престижната награда, която завоюва и през 2009 г. От 2010 г "Златната топка" се обедини с наградата на ФИФА за Най-добър играч в света.

Звездата на Барселона победи съотборниците си в испанския клуб Шави и Андрес Иниеста. Нисичкият техничар събра 22,65% от гласовете срещу 17,36% за Иниеста и 16,48% за Шави, превръщайки се в един от малкото кавалери на "Златната топка", който я печели два поредни пъти.

През 2010 г Меси вкарваше средно по гол на мач за Барса, а в редките случаи, когато не беше сред голмайсторите даваше асистенции. По този показател Шави има превъзходство, а статистиката му за точни пасове е впечатляваща. Иниеста, който отбеляза победния гол за родната си Испания на финала на Мондиал 2010, пък изпусна доста от годината заради контузия.

Барселона не успя да защити европейската си титла, но това не коства на Меси наградата. Южноамериканецът стана голмайстор на турнира с осем гола, четири от които във вратата на Арсенал в зрелищните 1/4-финали. Сезонът в Примера също беше успешен за Меси - 34 гола в 35 мача и шампионска титла, както и награда за Най-добър играч в първенството. Постижението му донесе и Златната обувка за голмайстор на Европа. В Аржентина печели Футболист на годината пет пъти в последните шест години.

Според доста почитатели на футбола "Златната топка" трябваше да стане притежание на Шави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар