сряда, 26 януари 2011 г.

Топ съдийката на Англия: Анди Грей и Ричард Кейс са сексистки динозаври


Най-добрата футболна съдийка Лорейн Дешан приветства решението на телевизия "Скай" да уволни коментатора Анди Грей, настоявайки, че жените все повече са приемани в играта. Дамата, която е и посланник на ФА и една от шепата жени лицензирани инструктури по съдийство, е на мнение, че телевизията е постъпила правилно с раздялата си с легендарния коментатор, който прибираше по 1,7 милиона паунда годишно.

Няколко видеоклипа се появиха в интернет през тази седмица, в които Грей и Ричард Кейс правят неприлични коментари, поставяйки под съмнение качествата на страничната реферка Сиан Маси. "Грей и Кейс не искат да приемат, че все повече жени навлизат в съдийството, има повече жени в играта. Техните анахронични поведения са само в подкрепа на моите думи. Рио Фърдинанд беше съвсем прав - те са динозаври. По-лошото е в позициите, които държат, те са привилегировани, тъй като думите им могат да повлияят на мисленето на хората. Подобно мислене не трябва да бъде толерирано от "Скай" и ги поздравявам за решението да махнат Грей. Най-обидното от всичко беше коментарът, който дойде преди мача, те дори не й дадоха шанс. Ако имат такова мнение за нея, то потенциално ще имат същото и за други неща, това е симптом на предубеждение. И това извинение, което предложи Кейс, моля ви! Направи го само, защото беше хванат, нямаше искреност в това", заяви Дешан.

"Разбира се, че съм се сблъсквала със сексизъм в живота си, но това само те прави по-силен човек. Когато започнах преди 12 години имаше обичайните подмятания "Върви да изпереш" или "Не трябва ли да си в кухнята". В наши дни на играчите не им пука, че съм жена. Те не се интересуват от това. Можеш ли да контролираш мача? Ще вземеш ли важните решения? Може ли да ти вярваме? В миналото ми казваха "Добре се справяш за жена", това също спря. Не съм имала неприлични или обидни коментари от повече от пет години. Тези двама си мислят, че все още могат да се говорят такива неща, смешно е. Искам да благодаря на господин Грей за коментарите му. Чух, че заявките към ФА от жени, които искат да станат съдии растат експлозивно. Смятам, че предстои светло бъдеще, съдийството е широко отворено и всеки може да участва. Като рефер трябва да си способен да понасяш и целия негативизъм, но по-важното е, че се надявам медиите да помогнат на Сиан да си върши работата", допълни реферката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар