неделя, 27 февруари 2011 г.

Как Нури Шахин отново надигра Бастиан Швайнщайгер


През миналия юли Нури Шахин си постави висока летва. Говорейки пред "Кикер" той изрази уважение към Бастиан Швайнщайгер и Марк Ван Бомел: "Няма съмнение, че двамата вършат фантастична работа в Байерн". За да добави: "Но аз съм близо до тях". Малцина му повярваха тогава, но Шахин опроверга скептиците. Роденият в Германия турчин се превърна в халф от световна класа, като в Бундеслигата е №1 на сериозна дистанция пред подгласниците си. На два пъти през този сезон напълно надигра Бастиан Швайнщайгер, като и в двете дербита се разписа и заслужи наградата Играч на мача, а и в двата случая дортмундци взеха трите точки. Достатъчно, за да кажем - Шахин е играч от голямо равнище.

Ще бъде несправедливо да припишем победата на Борусия (Дортмунд) с 3:1 над Байерн в Мюнхен само на брилянтността на Шахин. Треньорът Юрген Клоп заслужава похвала за успеха си на тактическо равнище срещу колегата си Луис Ван Гаал, а всички от състава на гостите трябва да бъдат похвалени за работоспособността си.

Марио Гьотце и Кевин Гроскройтц показаха страхотна тактическа дисциплина и положиха херкулесови усилия да подсигуряват двойна опека на крилата на "баварците" Ариен Робен и Франк Рибери, които така и не изглеждаха опасни. Заради постоянната помощ по фланговете, Шахин и Свен Бендер бяха по-свободни в центъра на игрището, където спираха устремите на Томас Мюлер и Марио Гомес, които успяха да играят с топката общо 54 пъти. Ако някой успееше да премине дълбоката халфова линия, Борусия разполагаше с два аса в центъра на отбраната и дебютанта на вратата Мич Лангерак, който демонстрира впечатляваща форма, когато беше нужен на отбора.

Ключът за "жълто-черните" в съботната вечер беше свръзката между халфовете и атаката - нещо, което при Байерн липсваше. Основната заслуга в това отношение принадлежи на сърцето и душата на отбора от Дортмунд - Шахин. Безброй пъти даровитият младок се връщаше дълбоко в своята половина, за да запълва празноти и да предпазва от пробиви. Той беше и първият, който да даде начало на контраатака, давайки пасове от границата на своето наказателно към разположените в предни позиции Гьотце и Гроскройтц. Дойде и неговото попадение след премерен до съвършенство удар от дъгата пред наказателното поле на домакините. Той наистина беше навсякъде където имаше нужда от него.

Швайнщайгер трябваше да играе подобна роля, но не изпълни задачите си. Най-явната му грешка беше непростимата загуба на топката от Гроскройтц, след която се стигна до първия гол за Борусия. Играчът на Байерн беше отговорен и за другите две попадения на съперника. Той трябваше да пази Шахин при удара му за 2:1, но беше на 20 метра зад опонента си. Накрая Швайнщайгер беше между топката и Матс Хумелс, но не я уцели преди защитникът да я насочи неспасяемо и да предреши изхода на битката.

В задържането на кълбото Швайнщайгер беше под обичайното си ниво - игра с кълбото 121 пъти, но повечето пъти само го подаваше с успех от 78%. Освен това често беше в своята половина, а нехайното му отношение спрямо топката струваше скъпо. Рядко дриблираше в полето на дортмундци и скоростта липсваше в атаката на Байерн. Швайнщайгер беше осезаемо надигран от Шахин.

Съботната победа над Байерн, който изглеждаше непреклоним, не само подпечата титлата в Бундеслигата, а показа, че когато има ден Борусия (Дортмунд) може да победи всеки отбор по света. Успехът затвърди класата на Шахин, която не може да бъде оспорвана. Всъщност елегантният халф затвърди думите си отпреди началото на сезона.

Нури Шахин

спечелени единоборства - 7 от 12 (58%)
точни подавания - 28 от 44 (64%)
удари - 1
голове - 1

Бастиан Швайнщайгер

спечелени единоборства - 5 от 14 (36%)
точни подавания - 78 от 100 (78:)
удари - 2
голове - 0

Няма коментари:

Публикуване на коментар