неделя, 27 февруари 2011 г.

Европейските грандове тръпнат, Борусия (Дортмунд) отново е на сцената


"Време беше най-сетне да спечелим отново в Мюнхен. Имаме най-добрия отбор в Бундеслигата, като доказахме това със спектакъл. Преди мача говорих доста и имах право", заяви Кевин Гроскройтц след успеха на Борусия (Дортмунд) над Байерн с 3:1. "Жълто-черните" изиграха много силен мач в титаничната битка и бяха по-добри във всяко отношение спрямо шампиона.

За Байерн (Мюнхен) това беше краят. След загубата в съботната вечер с 1:3 срещу Борусия (Дортмунд), реалността, която не бяха готови да приемат в Мюнхен - шампионатът беше решен в полза на БВБ. Председателят на борда на Байерн Карл-Хайнц Румениге призна: "Те ще станат шампиони, но ние трябва да ги поздравим само когато е факт и на теория. Сигурен съм, че ще са щастливи да изчакат няколко седмици за моите поздрави".

В Байерн не успяха да оправдаят думите си преди двубоя. Ули Хьонес говореше за успех с два гола разлика, а Румениге беше още по-уверен. Въпреки това отборът на Луис Ван Гаал така и не оказа съществена съпротива. Дортмундци бяха перфектно организирани срещу съперника си, надигравайки го тотално в халфовата линия. Нури Шахин блестеше и тотално засенчи Бастиан Швайнщайгер. Триото Марсел Шмелцер, Свен Бендер и Кевин Гроскройтц обезличиха летящото крило на мюнхенци Ариен Робен. Холандецът нямаше нито една възможност да представи качествата си.

"Тази победа ни прави изключително горди", сподели Шахин след дербито. Луис Ван Гаал, който изненада всички със стартовия си състав, призна: "Дортмундци са заслуженият победител". Холандският наставник отново постави Луис Густаво отляво на отбраната, а Даниел Пранич в центъра на халфовата линия. Същата конфигурация не сработи успешно срещу Интер в Шампионската лига и Ван Гаал беше принуден да прави промени. Срещу Борусия (Дортмунд) той не видя смисъл да предприеме нещо и плати за бездействието си.

Борусия води в класирането и има 16 точки преднина спрямо Байерн (Мюнхен). Байер (Леверкузен) изостава на 12 след "жълто-черните". Никой вече не вярва, че момчетата на Клоп могат да бъдат спрени по пътя към седмата шампионска титла за клуба, три от които в епохата на Бундеслигата. Привържениците изразиха огромната си радост след вчерашния мач, скандирайки "Кой ще бъде шампион на Германия? БВБ Борусия".

Изпълнителният директор на Борусия Ханс-Йоахим Ватцке, който участва в словесна война с лагера на Байерн преди битката, видимо беше облекчен и дори употреби преди това забранената от самия него дума - шампион. "Мога само да направя голям комплимент на отбора. Играчите доказаха, че футболните мачове се печелят не с уста, а с крака. Момчетата доказаха, че са напълно незасегнати от споровете и всичко останало преди срещата. Сега ние имаме шанс да станем шампион на Германия", сподели Ватцке.

Няма коментари:

Публикуване на коментар