понеделник, 6 февруари 2012 г.

Да ти духат до върха



Някои отбори минават за велики. Просто защото винаги се намира кой да им духа в правилния момент. Да им се даде дузпа или две, три, когато не могат да вкарат от игра или изостават в резултата. Да се затворят очи за засада. Всички спорни ситуации да се решават все в тяхна полза. Да се даде продължение до гол и разбира се той да е за предначертания победител. Някои отбори така си напълниха витрините. С духане и измами.



Някои отбори са с традиции в духането. Ювентус и Милан се държат гуша за гуша за лидерството в Италия. Само Берлускони, по онова време министър-председател, спаси собствеността си от игра в Б група. Ювентус нямаше такива връзки и изпра пешкира сам. Милан дори успя да се уреди с участие в Шампионската лига и... я спечели. "Заслужено", нищо че дори на финала вкара гол с ръка.



В Германия Байерн ревностно брани репутацията си на гранд, като се грижи да не се стига до хегемония на конкуренцията. Дълго ще се помнят мачове, които имаха решително значение за изхода на първенството и се играеха до позитивен за мюнхенци резултат. Например победата над Шалке в последния кръг на Бундеслигата преди няколко години.



В Испания всички духачи са заети да коленичат на Реал (Мадрид) и Барселона. В последните години старателно наведени пред вторите, докато първите се задоволяват и със стандартния пакет услуги за който са абонирани просто защото са "Кралския клуб". Когато някой "малък" клуб има и нищожни шансове да победи, в 90% от случаите чернодрешковците са този така необходим 12-ти играч, който има умения да влияе на резултата без дори да докосва топката. Цяло чудо е, че все някак тези отбори успяват да бият лидерите поне веднъж на 2-3 години.



Абсолютният шампион в категорията духане е Манчестър Юнайтед. Тонове дузпи, безкрайни продължения, невидени засади, отменени голове на противниците, изгонвания. Както се казва - всички екстри. Безбройни са примерите за авантата, която дяволите получават под ръководството на шотландския си наставник. Съдиите си разбират от работата. Колкото по-слаб е отбора, толкова по-усърдно се духа в негова полза. Ако се пресметне статистически колко точки е взел Манчестър Юнайтед от голове от дузпи, продължения и засади, витрината му с купи ще се смали дотолкова, че рискува да изчезне. Бутането срещу по-слабите може и да не се забелязва отчетливо, но бутането в дербитата го виждат и слепите. Години наред в най-оспорваните мачове се назначава слуга. Нещастникът Хауърд Уеб им е свирил 8 дузпи за последните 9 мача! Чиста "случайност". Разбира се, ако отборът стане шампион, това няма да има общо със съдийството. Нищо, че вкара четири поредни дузпи, с които спечели четири точки, а във втория случай изоставаше с 0:3.



Горчиво!
и тежко ти, бедни ми футболе. Духачите те правят безинтересен и отвращаващ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар