неделя, 19 февруари 2012 г.

Луи Николен или "Поразяващата уста" на френския футбол



Президентът на Монпелие Луи Николен без съмнение е една от най-колоритните фигури в историята на футбола, като никога не се свени да говори цинично и да прави обидни коментари. Любимецът на френските журналисти (и не само) управлява клуба от 1973 г, като днес се радва на най-успешния си период, изоставайки само на точка от лидера в Лига 1 ПСЖ. Тази вечер неговият отбор гостува на "Парк де Пренс" в директен сблъсък за първото място. Въпреки скъпата селекция на парижани Николен обяви, че не е впечатлен от футболистите на съперника. Ето и 10-те най-пиперливи изказвания на 68-годишния ексцентрик:

10 "Максуел, това не е ли кафе?"

Целящ удар по имиджа на ПСЖ преди сблъсъка, Николен се подигра на селекцията на противника. Столичаните бяха свързвани с Карлос Тевес, Алешандре Пато и други топ играчи, но привлекоха Алекс и Максуел. Левият бек стана жертва на чувството за хумор на големия шеф в Монпелие.

9 "Жан-Клод Дасие, той е очарователен, но не знае откъде пикае бикът"


Понякога Николен може да бъде лесно раздразнен, а бившият президент на Олимпик (Марсилия) Дасие успя да го провокира. Ядосан от новобранеца сред президентите на клубове от Лига 1, Николен излял гнева си насред "Велодром".

8 "Предпочитам синовете ми да се занимават със спорт отколкото с класическа музика. Това ме отегчава. Нямам нищо против нея, но бих гледал кърлинг, вместо да слушам Моцарт"

Начело на Монпелие близо 40 години, Николен е страстен относно клуба си и футбола, а този бащин съвет бе добре приет от синовете му. Лоран Николен сега е шеф в клуба, докато Оливие върви по стъпките на баща си, оставайки близък до Монпелие.

7 "Предпочитам Курби пред Анчелоти... Велики треньори са тези, които печелят титли с полудобри играчи. Курби вкара отбор в Лига 1 с полумонголоиден състав"


Политическата коректност не е на почит при президента на Монпелие, който по-рано през сезона изрази мнение, че ПСЖ си хаби парите за италианския треньор Карло Анчелоти. Николен вярва, че Анчелоти се е възползвал от солидна финансова поддръжка в миналото, а истинското изпитание за способностите на треньор е да изведе до успех по-слаб състав.

6 "Не може да ми пука по-малко, стига да вкара отбора ми в топ дивизията. Ако е продавал наркотици или изнасилвал млади момичета, не бих приел това. Но не се притеснявам за такива глупави неща"

Николен доказва, че е мъж с морал... е, нещо такова. Изказването идва в отговор на появили се въпроси около Ролан Курби в края на сезон 2006/2007 г, когато Монпелие е близо до изпадане от Лига 2. Има подозрения, че ключовата битка с Аячо в края на сезона е нагласена от Курби, но трансферните му дела, докато работи за Олимпик (Марсилия) му осигуриха престой в затвора.

5 "Добра работа, Бастия. Те показаха по-големи топки от нас. Ние имаме изсъхнали маслини"

След разочароваща загуба срещу корсиканския отбор, Николен запитан за липсата на мъжество в своя състав коментира, че неговите хора не притежават смелостта на съперниците.

4 "Монпелие шампион? Невъзможно. Притеснявам се, че може да се класираме за Лига Европа. Това ме вбесява. Какъв боклучав турнир!"

Във вижданията на Николен пред Монпелие стои възможността Шампионска лига или нищо. Говорейки откровено, президентът окачестви втория европейски турнир като шега, въпреки че ако хората му срещнат Манчестър Сити или Юнайтед, без съмнение ще е по-доволен от допълнителните мачове.

3 "Педрети управляваше този мач в средата на терена. Но това момче, като дойде в Монпелие, ще се погрижим за него. Той е малък ебач"

Ядосан от поведението на Беноа Педрети, който според мнението на Николен е управлявал съдийските решения при загубата с 1:2 от Оксер. Президентът открито обвини халфа, че е хомосексуалист. Бързо след това последва и извинение, но то не бе прието.

2 "Те оставят повече птички за остатъка от нас"


Николен може и да се извини, но коментарите му продължиха първоначалното му твърдение. Той каза, че няма нищо против хомосексуалистите, защото "те оставят повече птички за нас". Завършвайки изказването си със сексисткото "Можем да говорим свободно, да си говорим един с друг. Ние сме момчета, не мадами".

1 "Монпелие шампион на Франция? Ако бях Марсилия, Париж, Лион, Лил или Рен, щях да се наръгам в гъза с наденица! Какъв срам ще бъде за тях"

Може да има малки съмнения, предвид бюджета, че Монпелие през този сезон е много над възможностите си, а Николен не пропусна да обясни на големите клубове колко унизително би било за тях, ако отборът му им е конкурент до края на сезона.

Няма коментари:

Публикуване на коментар