неделя, 1 септември 2013 г.

Половин век белградска „Маракана“


Гордостта на Белград и бивша Югославия – стадион „Цървена звезда“, известен на любителите на футбола като „Маракана“ днес навърши 50 години. Настоящият капацитет на съоръжението е 55 000 места, а на него срещите си играе и националният отбор на Сърбия.


Стадионът е строен между 1960 и 1963 г, заменяйки старото игрище от 1927 г. Първият мач на „Маракана“ е изигран на 1 септември 1963 г срещу Риека – победа за Цървена звезда с 2:1. На още ненапълно довършените трибуни присъстват 55 000 зрители, а рекордът от тази есен е на дербито срещу Партизан – 74 000. На следващата година, когато стадионът е окончателно завършен, капацитетът нараства на 95 000 места.


Първият гол на „Маракана“ е дело на Трифун Михайлович, който се разписва в приятелски мач срещу земунския Йединство. Първото шампионатно попадение е дело на Вукой от Риека, а за Звезда пръв бележи Душан Маравич.


Най-посетеният мач в историята на стадиона е на 23 април 1975 г в полуфинал срещу унгарския Ференцварош в турнира за Купата на носители на национални купи. Тогава са продадени 96 070 билета, но по преценки на „Маракана“ е имало 110 000 зрители, какъвто е бил капацитетът по това време.


Междувременно той е драстично намален. Следвайки модернизацията и изпълнявайки изискванията на УЕФА се подобрява комфорта на привържениците и тяхната безопасност, което води до намаляване на местата на стадиона. Поставени са седалки на всичките четири трибуни и така днес седящите места са 55 538.


До самия терен има и други съоръжения, като помощни игрища, медицински център, както и музея на ФК Цървена звезда.


На „Маракана“ е изигран финала за Купата на европейските шампиони на 30 април 1973 г между Аякс и Ювентус, завършил 1:0 за холандците. На този мач присъстват 91 564 зрители.


През лятото на 2008 г е направен нов дренаж, заменена е тревата и осветителните тела, а през 2010 г са сложени нови седалки в източната трибуна.


На „Маракана“ са провеждани и редица концерти. Три изяви има Здравко Чолич, а сред другите популярни имена са Цеца и Аца Лукас. На 13 май 2007 г фенклубът на Звезда Делийе организира хуманитарен концерт под надслов „Делийе за нашите Косово и Метохия“, в който взимат участие редица сръбски звезди.


Първият посетител на стадион „Маракана“ е Лаза Петрович, земеделец от околността Лозница. Запаленият звездаш дошъл на новия стадион в 6 ч сутринта, взел мястото си на източната трибуна, извадил сирене и погача от торбата, започнал да хапва и търпеливо дочакал началото на мача.

Няма коментари:

Публикуване на коментар