понеделник, 12 май 2014 г.

Хавиер Санети - "Капитана", който създаде династия

В 52-ата минута на мача Интер - Лацио в съботната вечер публиката на стадион "Джузепе Меаца" стана на крака да посрещне един от най-обичаните си герои - Хавиер Санети. Аржентинецът излезе за последно пред своята публика с екипа на Интер, за да участва в победата с 4:1. Достоен финал на една успешна и историческа кариера. Сълзите в очите му след последния съдийски сигнал разказаха повече от всички думи. На таблото бяха излъчени паметни моменти от 19-те години със синьо-черната фланелка, придружени от бурни аплодисменти. В 857 двубоя отбеляза 21 гола. Легендата си взе достойно сбогом със своя дом като играч, за да поеме ръководни функции в клуба на сърцето си.

На 22-годишна възраст Хавиер пристига в Интер от Банфийлд, ставайки първата покупка на собственика Масимо Морати. Дебютира на 27 август 1995 г срещу Виченца в Милано. Печели 16 трофея, 15 от които като капитан на отбора. Вдига Купата на УЕФА през 1998 г, отбелязвайки втория гол във финала с шут извън наказателното поле, 5 пъти е шампион на Италия, носител на 4 купи и 4 суперкупи на страната, европейски шампион за 2009/10 г, световен шампион. През 2010 г става първият капитан на италиански клуб с требъл - Скудето, Купа на Италия и Шампионската лига.

Получава капитанската лента на 29 август 1999 г, наследявайки я от легендарния защитник Джузепе Бергоми. По-късно става ясно, че Санети е бил на крачка от трансфер в Реал (Мадрид) преди да бъде избран за лидер на Интер. "Трактора" е с най-много мачове в историята на миланския гранд, задминавайки предшественика си Бергоми (758).
След идването на Майкон в началото на сезон 2006/07 г Санети е преместен от десния фланг на защитата в халфовата линия. По време на цялата си кариер в Интер е изгонен два пъти - на 17 феврураи 1999 г в мач за Купата на Италия срещу Парма и срещу Удинезе в мач от първенството на 3 декември 2011 г - разлика от 12 години! Играл е под ръководството на 19 различни треньора, което го прави единствения състезавал се при толкова наставници.

"Това беше първият отбор, който отвори вратите на европейския футбол за мен. Бях много млад, когато дойдох тук и мисля, че не много клубове могат да имат толкова доверие и търпение с момче в началото на 20-те си години от първия ден, както го направиха в Интер. Винаги ще бъда благодарен за това. По някаква причина винаги съм се чувствал като у дома си в Интер и затова никога не съм мислел за напускане", заявява Санети.

На 24 октомври 2010 г "Капитана" достига рекорда на Джачинто Факети за мачове в Серия А (476) при победата с 2:1 над Катаня. Държи и рекорда на клуба за поредни появявания - 149. Успехът с 2:0 над Байерн (Мюнхен) на финала на Шампионската лига на 22 май 2010 г е мач №700 за Санети. На 20 октомрви 2010 г на 37 години и 71 дни Санети става най-възрастният голмайстор в Шампионската лига, откривайки резултата за победата с 4:3 над Тотнъм на "Джузепе Меаца".

На 19 януари 2011 г задмина рекорда на легендата Джузепе Бергоми по брой участия в Серия А - 520. На 11 май 2011 г Санети изигра своя мач №1000 като професионален играч на Интер в реванша от полуфиналите за Купата на Италия срещу Рома.

На 10 март 2013 г Хавиер изигра своя мач №600 в Серия А при домакинската загуба с 0:1 от Болоня. на 28 април 2013 г скъса връзки в ахилеса в шампионатен мач срещу Палермо, което породи страхове, че може да е приключил с футбола. На 9 ноември 2013 г "Капитана" се завърна на терена на "Джузепе Меаца" на 40-годишна възраст в среща с Ливорно.

На 29 април 2014 г новият президент на Интер Ерик Тохир оповести, че Санети се отказва от състезателна кариера в края на сезона, за да стане директор в клуба. На 10 май 2014 г "Пупи" се появи на мястото на Джонатан в 52-ата минута със специална капитанска лента, на която бяха изписани имената на всички футболисти с които е играл в Интер.

За родината си дебютира на 16 ноември 1994 г срещу Чили под ръководството на Даниел Пасарела. Участник е на две световни първенства - 1998 и 2002 г, както и сребърен медалист от Олимпиадата през 1996 г. Своя мач №100 за гаучосите записа в полуфинала от Купата на конфедерациите през 2005 г срещу Мексико, като е избран за Играч на срещата. Въпреки че участва в квалификациите за Мондиал 2006 не попада в селекцията на Хосе Пекерман за първенството. На негово място е извикан Лионел Скалони - решение, което вбесява мнозина привърженици и медии в Аржентина.

Под ръководствоо на новия треньор Алфио Базиле Санети получава повиквателна за приятелския мач срещу Франция на 7 февруари 2007 г. Играе брилянтно и асистира на Хавиер Савиола за единствения гол в мача. През същата година е втори капитан на Аржентина в Копа Америка, участвал е на този турнир и през 1995, 1999 и 2004 г.

След отказването на Роберто Аяла Санети получава капитанската лента, а на 17 ноември 2007 г в световна квалификация срещу Боливия става футболистът с най-много мачове за националния отбор. Играе редовно при новия треньор Диего Марадона, но капитанската лента е дадена на Хавиер Масчерано. Въпреки че е европейски шампион с Интер за 2010 г, заедно със сънародника си Естебан Камбиасо не са извикани за Мондиал 2010. На негово място играе Йонас Гутиерес, който през сезона се състезава за Нюкасъл във второто ниво на англйския футбол.

На 20 август 2010 г националният селекционер Серхио Батиста отново вика Хавиер Санети за приятелския мач срещу Испания на стадиона на Ривър Плейт - "Монументал". В тази среща той и Габриел Батистута са наградени от Аржентинската футболна асоциация за забележителните си кариери, а повече от 48 000 зрители им ръкопляскат на крака. Извикан е отново за приятелски мач срещу Япония в Сайтама през октомври 2010 г, но се отказва в последния момент заради контузия. Играе във всичките четири мача на Аржентина в Копа Америка 2011.

Качествата на Санети му печелят уважение на терена и извън него. Той е силно посветен на тренировките, дори по празници и в деня на сватбата си. Известен е с постоянството си, оставайки във форма и в края на 30-те си години, както и със способността си да запазва спокойствие в напрегнати моменти на терена.

В кариерата си е играл като защитник по двата фланга, крило, дефанзивен и централен халф. В Аржентина е известен като "Пупи". В Италия става известен като "Трактора" заради силата, издръжливостта и умението си да минава през противниковите защити през своята дясна зона. Има фондация за подкрепа на деца инвалиди. Санети е световен посланник на Олимпиадата за инвалиди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар