четвъртък, 14 август 2014 г.

В Италия искат наказание за новия шеф на футбола заради расистки и сексистки изцепки

Съюзът на италианските футболисти (СИФ) поиска от местната федерация да накаже новия президент Карло Тавекио за расистки и сексистки изказвания, които е правил преди да бъде избран. 71-годишният Тавекио оглави италианския футбол с 63,63% от гласовете в понеделник, въпреки че създаде големи спорове в предните седмици.

Първо, той окачестви чуждестранните играчи като "хранещи се с банани", които крадат работата на италианците, а после се оказа, че е правил неуместни изказвания за жените футболисти в телевизионно интервю през 2009 г.

В отговор, Дамиано Томази, президент на СИФ, поиска Тавекио да бъде наказан.

"Ще бъде невъзможно да започнем каквато и да е антирасистка кампания в Италия в бъдеще, ако няма санкции за този президент. Джорджо Киелини беше първият, който реагира. Десет минути след като прочел новините ми се обади и ми каза, че трябва да направим нещо, защото знае какво значение ще има, ако италианският национален отбор пътува по света с този човек, като техен президент. Преди гласуването, всички мислеха, че е невъзможно той да бъде избран след коментарите, които направи... За играчите е много трудно да се чувстват представени от Карло Тавекио", заяви Томази.

С четирима представители в новия борд на Италианската футболна федерация, в СИФ се надяват да използват позицията си и да поставят въпроса пред останалите членове на първата среща идния понеделник.

"Трябва да отговорим на неговите коментари за чуждестранните футболисти. Имаме нужда от повече от поправяне. Те не са шега. Трябва да помислим каква е коректната санкция. В Италия, все още имаме хора по стадионите, които си мислят, че няма чернокожи италианци. Смятам, че през тази година не трябва да сме изненадани, ако видим по стадионите плакати с надписи "Тавекио един от нас". Ако не санкционираме изказванията му, не може да наказваме привържениците или играчите, които правят расистки коментари", допълни шефът на СИФ.

"Ако искате да започнете кампания срещу расизма в бъдеще, трябва да атакувате коментарите на Тавекио със сила. Той иска някои футболисти в комитета за борба срещу расизма. Аз казах, че първо трябва да го накажем за изказванията му срещу чужденците. Не знам дали все още ни иска в комитета. Ние защитаваме всички футболисти, както и чуждестранните. Също така има и много италианци, които играят извън Италия. Какво мислите за имиджа на Италия? Това е катастрофа за всички в Италия", завърши Томази.

Няма коментари:

Публикуване на коментар