понеделник, 27 октомври 2014 г.

Крадци убиха капитана на ЮАР

Капитанът на националния отбор на ЮАР Сензо Мейва беше застрелян в дома на приятелката си, докато се опитвал да я предпази от нахлули крадци. 27-годишният вратар на Орландо Пайрътс е починал в неделя, след като е бил прострелян в гърдите в къщата на приятелката му Кели Кумало, местна актриса и певица, в град Вослоорус, близо до Йоханесбург.

"Двама мъже са нахлули в къщата и искали мобилните телефони, пари и други ценности. Сензо опитал да защити Кели, защото единият насочил пистолет срещу нея", заяви шефът на сигурността в провинцията Сизакеле Нкоси-Малубане.

В неделя полицията оповести, че двама са нахлули в къщата на Кумало около 20 ч местно време. Трети е чакал пред къщата и всичките са изчезнали след стрелбата. Мейва е обявен за мъртъв при пристигането му в болницата, добавя полицията.

Треньорът на ЮАР Ефраим Машаба успокояваше няколко от съотборниците на Мейва, които пристигнаха в болницата малко след стрелбата.

"Можем да уверим всички южноафриканци, че ще направим всичко възможно да намерим убийците на Мейва", обеща полицай в своя туитър, предлагайки награда от 8500 паунда за информация.

Мейва беше капитан на ЮАР в последните четири квалификации за Купата на африканските нации и не допусна гол, а в събота пази за своя клуб, който се класира за 1/2-финалите за Купата на лигата.

"Това е тъжна загуба, както и да се погледне - за семейството на Сензо, роднините му, Орландо Пайрътс и за нацията", сподели президентът на "пиратите" Ървин Коза.

Смъртта на Мейва отново прикова вниманието върху насилието с оръжие в ЮАР след по-малко от седмица след присъдата на параолимпийския атлет Оскар Писториус, който получи пет години за убийството на приятелката си Реева Стеенкамп.

Повече от 17 000 души са убити в ЮАР между април 2013 и март 2014 г, нарастване с 800 души в сравнение с предишната година, показва полицейската сводка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар