понеделник, 27 октомври 2014 г.

Имобиле не може да замести Левандовски

 Какво се случи с Борусия (Дортмунд)?

Отобрът достигна финала на Шампионската лига през миналата година и очарова неутралните със свободния си динамичен футбол в ерата на Юрген Клоп, но изживява кошмарен сезон на вътрешната сцена.

Записаха четири поредни загуби и се намират на едно място над чертата над зоната на изпадащите, на 14 точки зад лидера и голям враг Байерн (Мюнхен) преди гостуването на Алианц Арена в събота.

Проблемите в Дортмунд са очевидни. Те често създават безброй шансове, които остават нереализирани, за да бъдат брутално наказани от Майнц, Хамбургер, Кьолн и за последно от Хановер.

Голямата причина за провала пред гола е преминаването на Роберт Левандовски в Байерн през това лято по правилото Босман.

Освен че е нападател от световна класа и смъртоносен в завършването, цялата система на БВБ беше изградена около максимилизирането на неговите таланти. Хенрих Мхитарян и Марко Ройс са добри в атака, способни да създават шансове за който и да е отпред, докато скоростта на Пиер-Емерик Обамеянг винаги е заплаха, но Левандовски беше лепилото, което държеше всичко заедно.

Задачата да бъде заместен се падна на двама - Чиро Имобиле, 20 милиона евро платени на Торино, и Адриан Рамос, покупка за 10 милиона евро от Херта.

Колумбиецът трябваше да е втори избор, но досега никой от двамата не сработи. Ранната контузия на Ройс не помогна на голмайстора на Серия А за сезон 2013/14 г да се аклиматизира към новите си съотборници, новата среда и новото първенство.

Имобиле показа проблясъци на какво е способен, особено в Европа. Неговият гол при убедителната победа с 2:0 над Арсенал у дома беше великопелен, взимайки топката от центъра и пласирайки я в мрежата с прецизен удар в ъгъла. Неговите две попадения в Бундеслигата към момента също демонстрираха качествата му.

Но добрите му моменти са твърде рядко и напоследък дори остана резерва за сметка на Рамос. Въпреки всичките си качества, на Имобиле му липсва подвижността на Левандовски. 26-годишният поляк беше способен да тероризира защитниците с неуморното си тичане, принуждавайки ги да правят грешки, които той и колегите му в атака да реализират.

Неговото разбирателство с Ройс и преди това с Гьотце беше още едно важно оръжие, което позволяваше дортмундци да нападат за секунда. Имобиле просто е различен играч и трябва да развие умение да подава с едно докосване, което правеше предишната деветка толкова смъртоносна.

Бившият защитник на БВБ Кристоф Метцелдер смята, че Имобиле просто е грешна покупка.

"Системата на Клоп е истинско предизвикателство за нов играч. Нужно е време. Но трябва да се запиташ дали Имобиле, нападател в наказателното поле, има място в тактиката на Клоп. Дортмунд има нужда от нападател, който може да играе повече, нещо в което Левандовски беше перфектен. Дали Имобиле го може? Имам съмнения", заяви Метцелдер.

Разбира се, не би било мъдро да отписваме кариерата на Имобиле в БВБ толкова рано. На самия Левандовски му трябваше много време да се устрои в клуба и дори първоначално беше наричан Леванфлопски от привържениците на Байерн.

Въпреки че полякът дойде от Лех (Познан), а не от топ първенство като Серия А, той беше национал и имаше голям опит в родината си преди големия трансфер в Германия.
Имобиле, въпреки че играеше за средняка Торино, беше голмайстор на Серия А, изпреварвайки доказани нападатели като Карлос Тевес и Гонзало Игуаин.

"Твърде рано е да съдим сега. Лукас Бариос и Левандовски първоначално също имаха проблеми, когато дойдоха в Дортмунд. Няма да е нормално да очакваме ново попълнение да се впише перфектно за шест седмици", заяви изпълнителният директор на БВБ Ханс-Йоаким Ватцке.

"Борусия (Дортмунд) беше най-доброто решение за мен. Теоретично в Германия има повече пространство, защото няма толкова тактика. Нещата не тръгнаха добре за нас. Имаме много контузени играчи", сподели 23-годишният Имобиле.

Тепърва предстои да се види дали той ще докаже, че струва 20-те милиона дадени за него. Когато се изправи срещу Левандовски на Алианц Арена в събота ще има малцина привърженици на дортмундци, които не искат стария им герой все още да носеше "жълто-черен" екип.

Няма коментари:

Публикуване на коментар