вторник, 5 януари 2016 г.

69 г от първото дерби Цървена звезда - Партизан, 7 гола на -19

Преди точно 69 години, 5 януари 1947 година е изигран първият мач между Цървена звезда и Партизан, с който започва дългата история на най-голямото дерби.
Crvena zvezda, Partizan, večiti derbi, Delije, Grobari, Foto: Printskrin
В метеорологични условия подобни на сегашните, Белград е окован в сняг, а на стадион ЮНА в Хумско Цървена звезда побеждава с 4:3.

Мачът е част от 13-ия кръг на Първа съюзна лига. Това е вторият дуел, тъй като преди това е изигран приятелски мач на 21 април 1946 г в който Партизан надделява с 2:0.

През този ден в Белград е бил незапомнен студ. През целия ден вали сняг, а без прекъсване духа вятър. Температурата на въздуха се спуска до минус 19 градуса. И въпреки това, на стадиона се събират около 4000 привърженици.

Още в 25-ата минута Звезда има предимство от два гола. Два пъти се разписва Йезеркич, който в 12-ата минута овладява топката и извежда отбора си напред. В 25-ата минута стреля от ивицата на наказателното и отново преодолява вратаря Глазер.

Йезеркич продължава така и през второто полувреме. В 54-ата минута Глазер избива удар на Шечеров, а топката е пратена в мрежата от Йезеркич, който е на правилното място и така постига хеттрик.

Партизан намалява на 1:3 в 72-ата минута, когато Джаич си вкарва автогол. За тази си постъпка се изкупва 13 минути преди края с попадение, което отново дава на Звезда преднина от три гола разлика.

До края на мача Партизан, който няма какво да губи тръгва в атака. Успява да намали разликата в 82-ата минута чрез автогол на Кашанин, а след това гол на Бобек в 85-ата минута за 3:4 прави края неизвестен.

Последните няколко минути се играе само пред вратата на Цървена звезда, но отборът успява да се отбрани, най-вече благодарение на вратаря Ловрич, който се намесва отлично на два пъти. По този начин Цървена звезда стига до първа победа в срещите с големия съперник.

В това първо дерби е постигнат и първият хеттрик, който е дело на Йован Йезеркич. Постигнат е и първият автогол, който си вкарва Предраг Джаич, а е видян и първият червен картон, който съдията показва на Любиша Спаич.

През този сезон Партизан печели титлата, само с една загуба и то точно в този мач, а Цървена звезда завършва на трето място.

Партизан стига до първата си победа в официална среща в следващия мач за първенство, когато се налага с 1:0.

От тогава до днес са изиграни 238 дербита в различни надпревари. Цървена звезда води в победите със 106:75, 57 равенства, а головата разлика е 375:316 за "червено-белите".


Няма коментари:

Публикуване на коментар