събота, 27 февруари 2016 г.

Дерби 150 между Партизан и Звезда с двама българи


Голямото дерби на Сърбия между Партизан и Цървена звезда днес ще е под номер 150, а в него се очаква да вземат участие двама българи - Иван Бандаловски и Валери Божинов, които защитават "черно-белите" цветове. Сблъсъкът, който отдавна е получил световно признание за един от най-пламенните, започва от 18 ч на стадиона на Партизан.

Иван Томич, като Партизановия цезар, мечтае за триумвират - триумфален успех срещу големия съперник на три нива: играчи, спортен директор и - треньор!

- Самата дума дерби показва огромното съперничество, "най-голямото" на нещо което винаги ще трае, което са създавали нашите родители, родителите на нашите родители, ще говорят нашите деца, децата на нашите деца. Очаквам от своя отбор максимално ангажиране и искам всичко да премине в спортен дух, честна игра, уважение към противника, в мач с много голове - да вкараме повече и да се радваме пред своята публика - заяви Иван Томич, шеф на треньорския щаб на Парния валяк.

Цървена звезда е на плюс 29?

- Никога не съм обещавал големи неща, думите не показват много, много повече говорят - делата. Не е приятен погледа към табелата, Звезда е фаворит. От друга страна, това при нас може да пробуди още по-голям мотив да докажем, че тази разлика е създадена след гъст календар и големия брой мачове, които Партизан изигра в Европа на високо ниво. Имаме възможност по някакъв начин да се изкупим и да покажем на привържениците, че формираме нов, млад отбор, трябва да го изтърпим.

Колко ви смущава атмосферата на песимизъм между привържениците?

- Знам за какво говорите... Направихме голяма промяна в отбора, понякога смяната на работата на тренировки не се вижда толкова бързо на мачовете. Това се случи против ОФК Београд... Задължени сме да убедим всички любители на "черно-белите" цветове, че заслужаваме подкрепа и всички заедно работим в правилната посока за Партизан.

Цървена звезда записа 20 поредни победи в шампионата, иска и №21 на стадиона на най-големия противник. Рекордната преднина от 29 точки спрямо Партизан не отпуска лидерът в надпреварата, шефът на треньорския щаб Миодраг Божович обяви гоненето на нов триумф!

- Очакванията са да продължим победния низ и да направим нови рекорди. В дербито няма фаворит, нито някога е имало, без оглед на табелата. Партизан е нашият най-голям противник и огромно предизвикателство, би било хубаво да празнуваме на неговия стадион - изтъкна Миодраг Божович, старши треньор на Цървена звезда.

Опитният стратег, след уводната реч, допълни:

- Създава се атмосфера - победа или смърт. Това е само футбол, не е добре да се помпа атмосферата, че Партизан с победа печели първенството и че евентуална негова победа има по-голяма стойност от титла. Ако им е добре, съгласни сме всяка година те да печелят дербито, а ние да бъдем шампиони.

Божович реагира и на изявата на нападателя на Партизан Валери Божинов:

- Помислете, идва Божинов от България и говори, че две десетилетия не е свирена дузпа за Партизан. Може да не е знаел, че има дерби, може да е, защото е слушал Цеца и Брена. Значи, най-умното е да почнем мача с дузпи. Глогович да свири, те стрелят, пък да се прегърнем.

Гроф (граф - б.а.) след това поясни:

- Не е важно кой го е казал, добри момчета и спортисти са в Партизан. Пречи ми, че се набляга на дузпа и че е по-важна евентуална тяхна победа от нашата преднина. Намерена е и изява отпреди 180 години на Смилянич: "Ако не ви е срам, спечелете титлата". Ровят, искат да омаловажат сезона и нашите успехи.

Треньорът на Звезда подчерта, че нищо същински не се променя и в случай на неуспех, но целта е победа:

- Ситуацията подсеща на първото дерби. Партизан беше в отлична ситуация, имаше шанс да се класира в Шампионската лига. Ние победихме. Решаваща ще е спокойната, хладната глава. Мисля, че това сме ние, нямаме причина да създаваме напрежение. Дори и ако загубим, а се надявам да не, ще имаме 26 точки преднина.

Партизан - Цървена звезда - 18:00 ч

Белград - стадион "Партизан". Капацитет: 25 000. Съдия: Владо Глогович (Врбас)

Партизан: Шаранов, Бандаловски, Гогуа, Йованович, Богосавац, Брашанац, Евертон, Илич, Стеванович, Михайлович, Божинов

Цървена звезда: Кахриман, Петкович, Лукович, Павичевич, Ибаньес, Льо Талек, Доналд, Катай, Груич, Сърнич, Виейра

Дерби пред 25 000. В Хумско очакват дербито да се гледа на живо от 25 000 зрители.
- Разрешеният капацитет е пълен. Изток и запад са намалени заради мерки за сигурност с 10%. До четвъртък вечерта бяха продадени 20 000 билета - разкрива Педжа Вуйович, и.д. директор на маркетинга в Партизан.

За юг цената е 800, ъгловите части на изток и запад 1200 и централните части на изток и запад 1500 динара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар