събота, 27 февруари 2016 г.

Цървена звезда взе юбилейното дерби и направи дубъл над Партизан


Дербито започна огнено още от първия сигнал. Препълнените трибуни на стадион "Партизан" видяха първото прекъсване на мача след минута и половина игра. Най-разпалените привърженици хвърлиха димки, които направиха условията за игра невъзможни. В състава на Партизан като титуляри започнаха и двамата българи - Иван Бандаловски и Валери Божинов.

Партизан имаше претенции за дузпа в 12-ата минута, когато Михайлович беше спрян в наказателното поле по пътя си към вратата. Реакцията на "черно-белите" беше бурна и се наложи съдията да предупреди треньора Иван Томич, който жестикулираше край страничната линия.
FOTO: STARSPORT
В 18-ата минута домакините поведоха в резултата. След корнер отдясно, изигран късо, топката отиде в Михайлович. Той центрира към дебютанта Седрик Гогуа, който се извиси на ръба на малкото наказателно поле и с глава откри - 1:0.
FOTO: STARSPORT
Равенството беше възстановено в 25-ата минута. Луис Ибаньес се разписа от пряк свободен удар с прецизен изстрел в долния ляв ъгъл на Шаранов - 1:1.
FOTO: STARSPORT
Веднага след изпълнението на центъра Партизан имаше възможност да си върне предимството, но Кахриман отрази удар от воле на Стеванович.

В 32-ата минута Цървена звезда постигна пълен обрат. Най-добрият стрелец в първенството на Сърбия Уго Виейра оползотвори акция отдясно и засече центрирането с плонж с глава, за да взриви северната трибуна на стадиона - 2:1.

Две минути по-късно след центриране отляво от ъглов удар Марко Груич можеше да покачи на 3:1. Новото попълнение на Ливърпул се извиси над всички и стреля с глава, но топката мина на сантиметри от лявата греда на Шаранов.

В 38-ата минута се стигна до сериозна разправия между играчите на двата отбора. След едно остро влизане на Йованович срещу Груич, топката излезе в тъч, а страстите се нажежиха и няколко играчи се скупчиха и сбутаха, но всичко утихна бързо.

В третата минута от добавеното време Цървена звезда получи пряк свободен удар и Ибаньес отново беше близо до попадение. Въпреки че топката беше на 40 метра от вратата, той отправи бомбен шут, но този път Шаранов успя да боксира встрани.

Отборите се оттеглиха на почивка при резултат 2:1 за Звезда.
Može i ovako - navijačica Partizana i navijač Zvezde zajedno na tribinama
Втората част започна на високи обороти, като гол на Партизан беше отменен заради засада в 47-ата минута. Капитанът Илич изведе Михайлович, но страничният съдия беше вдигнал високо флага. Ситуацията беше доста тънка и вероятно "черно-белите" ще имат претенции. Самите играчи не оспорваха.
FOTO: STARSPORT
В 49-ата минута голям пропуск за Звезда направи Сърнич, който останал очи в очи с Шаранов стреля в него. Авторът на първото попадение за Звезда Ибаньес го намери с пас между двама партизановци.

Валери Божинов беше изваден в 53-ата минута, а на негово място се появи Душан Влахович - най-младият дебютант в историята на дербито. Българинът нямаше нито един удар към вратата на Звезда, макар да се заканваше да постигне гол в най-големия мач на Сърбия. Томич видя достатъчно.

Иван Бандаловски се активизира отдясно и на няколко пъти направи центрирания към наказателното поле. Партизан потърси изравняването. В 62-ата минута Томич направи втора смяна. Капитанът Саша Илич отстъпи мястото си на Косович. След нова порция димки от трибуните последва второто прекъсване на мача заради намалена видимост. След около минута битката беше подновена.
FOTO: STARSPORT
В 66-ата минута Партизан имаше добра възможност да изравни. Михайлович изпълни пряк свободен удар от границата на наказателното поле, но изстрелът му не намери очертанията на вратата. Южната трибуна прекъсна мача след серия бомбички към вратата на Кахриман, поредна минута почивка.

В 70-ата минута Бандаловски се озова в наказателното поле на Звезда и с диагонален шут стреля право в Кахриман. Секунди по-късно "червено-белите" останаха с 10 души. За втори жълт картони капитанът Лукович беше изпратен по-рано към душовете.

В 77-ата минута треньорът на звездашите направи първата си смяна. Александър Катай отстъпи място на Плавшич. Партизан засили натиска си, след като вече имаше човек повече на терена. След центриране от ъглов удар отляво Бандаловски засече топката от въздуха, но от много малък ъгъл и прехвърли вратата.
FOTO: STARSPORT
Бомбардирането от южната трибуна продължи и в 80-ата минута мачът отново беше прекъснат, докато се разсее димната завеса. Треньорите използваха възможността да дадат указания, а Томич изразходи и смените си. Йованович излезе, а вместо него до края Саша Лукич.

След като остана с човек по-малко Цървена звезда очаквано се прибра в своята половина и разчиташе на контраатаки, за да търси окончателната развръзка в мача. Виейра прати топката във вратата, но не беше чул сигналът на съдията за прекъсване на играта.

В 86-ата минута пострада вратарят на гостите Кахриман. Той излезе от наказателното си поле, за да пресече пас, а Стеванович от Партизан в опит да достигне топката го покоси с шпагат. А беше маркирана и засада. Две минути по-късно се повтори сходна ситуация, но този път Кахриман беше в наказателното си поле и улови топката с ръце, преди да бъде ритнат от Стеванович, който този път получи жълт картон.

Във втората минута от добавеното време Божович направи втората си смяна - на терена се появи Ристич на мястото на Сърнич. Ценни секунди в отбраната на преднината.

В 95-ата минута голмайсторът Уго Виейра беше заменен от Ненад Гаврич и така звездашите изразходиха смените.

Многото прекъсвания логично доведоха до голямо продължение. В 98-ата минута Кахриман направи спасяването на мача, спасявайки фронтален удар от вътрешността на наказателното поле. Така Цървена звезда си осигури победата в юбилейното дерби и направи дубъл през сезона над Партизан.



Партизан - Цървена звезда 1:2 (1:2)

1:0 - Гогуа (18 мин)
1:1 - Ибаньес (25)
1:2 - Виейра (32)

Партизан: Шаранов, Бандаловски, Гогуа, Йованович (80 - Лукич), Богосавац, Брашанац, Евертон, Илич (62 - Косович), Стеванович, Михайлович, Божинов (53 мин - Влахович)

Цървена звезда: Кахриман, Петкович, Лукович, Павичевич, Ибаньес, Льо Талек, Доналд, Катай (77 мин - Плавшич), Груич, Сърнич (92 - Ристич), Виейра (94 - Гаврич)

жълти картони: Стеванович, Илич, Евертон (П), Лукович, Доналд (Ц)
червен картон: Лукович (Ц)

Белград, стадион "Партизан", 25 000 зрители
главен съдия: Владо Глоджович

Любопитен момент от богатия колорит на трибуните беше голям бял транспарант с надпис Омъжи се за мен, Гаго (умалително име за Драгана).









Няма коментари:

Публикуване на коментар