събота, 19 март 2016 г.

Футбол без душа

FUDBAL BEZ DUŠE Голът се отменя! Голът се отменя!

Гласът на тунизийския съдия Али Бенакур опитва да се извиси над шума от 114 580 човека на стадион "Ацтека".

Подсеща за официалния говорител в "Национална класа". Представям си Диего как седи унил в калта. Като Бране Флойд, с върха на пръстите драпа от локвата. Не му се е получило. Бил е убеден, че никой няма да му провали каскадата. Всичко е направил мълниеносно и лукаво. В своя стил. Жалко.
Неутешим и подтиснат няма сила да продължи мача. Особено за слалом през половината терен. 60 метра за 10 секунди. Покрай Ходъл, Рийд, Сансом, Бъчер, Фенуик и накрая Шилтън.

Нищо от Гола на века. Нищо от Божията ръка. Англичаните чрез Линекер стигат до победата и крачат към големия финал. Всичко им се отваря. Чака ги Германия. Искат отмъщение за нещастната ЗАГУБА през 1966 г.

Да, за загубата. Въпреки че са били толкова близо. Водили до 89-а минута. Позволили на Вебер да изравни със звука на свирката. Имали в продължението и трофей на ръка разстояние. Чак се радвали и на гол за ново предимство. Какъв шут на Джеф Хърст! Със завъртане, топовен. Счупил напречната греда.
Какво значение има къде се е отбила? Те са домакини. Всичко им е позволено. Ще се отбие там където кажат англичаните. Динст се консултира с Тофик Бахрамов и взима решение. Топката не е минала голлинията. Това е очевидно. Остава 2:2.

Упоритите немци имат повече нерви в ключовите моменти. Физически са по-силни, технически са супериорни, ментално по-стабилни. Празнуват насред "Уембли" и печелят ПЪРВА титла световен шампион.

Да, първа. Още им е в свежата памет драмата от Берн. Били са вече с единия крак на победителския подиум. Играли са рицарски срещу мощната Унгария. На головете на Пушкаш и Цибор, отговорили с бърза стрелба от Морлок и Ран. Четири гола за 18 минути. 2:2. Финал за аналите. Устояли на атаките на Леката конница и с нов изстрел на Хелмут Ран стигат до тотален обрат. Само шест минути ги делят от славата. Пет, четири, три, две... Подготвя се Уилиям Линг да свири край, когато Пушкаш надушва чудесен пас от дълбочина. Пързаля се и праща прецизен диагонален удар зад Тони Турек за 3:3. Шоу. Стадионът е в делириум.

Немците искат засада. Карат се със страничния съдия, който не е вдигнал флага. Не, нито дума за "фон". Всичко е чисто.

В продълженията, няма изненади. Под пълната катастрофа в груповата фаза и паднали духом след шока от последната секунда, слагат оръжие и подписват капитулация. Унгария е шампион на планетата. Този известен "Аранишапат" на Густав Шебеш доказва класата си. Пъкленият квинтет Божик-Цибор-Кочиш-Пушкаш-Хидегкути покорява света. Трибуните са слезли на терена. Теорията е претворена в практика. Тебеширът е заменен с топка. И грабнаха слава.

Да чуя? Как ви допада (такава) футболна история с помощта на видео технологии?

Интересна, но предвидима. Праведна, а някак изопачена. Гротескно реалистична.

Представете си 30 камери около терена в Мексико сити, Лондон и Берн. Съдии, които в най-възбуждащите моменти на спектакъла прекъсват играта и гледат забавени кадри. Представете си треньори, които използват легитимното право да спрат обсадата на вратата на своя отбор. Наясно са, че не може да става дума за дузпа, но търсят "челъндж", за да променят ритъма на противника. Да дадат на своите да поемат въздух.
Господа, футболът има душа! Не го сравнявайте с тениса. Особено не и с американските циркове. Топката никога не е била в яйцевидна форма, нито се удря с палеца.

Инфантино иска да модернизира играта. Изпълни веднага своето предизборно обещание. Позволил е на Борда от футбола да направи Големия брат. Риалити шоу на открито. Една година експерименти, а после официално. Хвала на бога, не и задължително. Който иска. И който може. За щастие, това е скъпа играчка. За Сърбия непосилна. Начална цена 200 000 евро. После зависи какво изберете. Имате две решения.

ЯСТРЕБОВО ОКО

В момента е с предимство заради миналата работа. Доказано в обществото на върховните асове на тениса, крикета и билярда. Базира се на 14 камери с висока разделителна способност, по седем над всяка врата. Фиксирани са на трибуните и бележат позицията на топката на 200 фотографии в секунда. Компютри обработват материала и в същия момент информация стига до съдиите чрез вибрация в ръчния часовник. ГОЛ или НЯМА ГОЛ! Изобретение на английски учен, който днес работи в японска мултинационална компания.

За пръв път тествано на мача Англия - Белгия на "Уембли".
gol, gol tehnologija, tehnologija u fudbalu
ГОЛ-РЕФ

Плод на обща идея на англичани и датчани. Топката съдържа чип и щом мине линията на гола праща магнитни вълни, активирайки магнитно поле в напречната греда и двете странични. Тестван на нискоразредни мачове в Дания и на стадиона на Нюрнберг в Германия.

Много е сложен и доста скъп. Затова и осъден на загуба срещу популярния конкурент. Инфантино не е никакъв визионер. Блатер първи "дигитализира" футбола когато спечели войната с Платини и въведе технологии на бразилския Мондиал. Французинът със силата на своя авторитет залагаше на "човешкия фактор" като най-почтен и най-морален вариант. Да не беше "паднал" и в почтеност и в морал, съдиите щяха да продължават да имат главната дума.

И ти ли, сине, Джани?

Защо така бивши шефе? Защо технология?

Искаме онези безкрайни дебати за спорна дузпа на ивицата на наказателното поле:

- Виж, бре, че е на линията!
- Ти си луд, поне метър пред нея!

Струват цяло богатство, а не гарантират абсолютна прецизност. Лесно е в тениса с двама играчи и топчица.

Каква е вероятността футболната топка да бъде покрита от поне един от 22 играча на терена? Или от съдията, или от гредата? Ако видимостта на топката е намалена с 25%, видео технологията няма никакъв ефект. Проста математика.

Футболът е праведен! След моста, следва мост. Някога, трябва да платите.

Питайте англичаните. На Хърст е признат нередовен, а на Лампард отменен редовен гол.

Двата против немците. Напълно случайно.
Не сме и ние без опит. Каквото ни взе Сьоренсен във Валенсия през 1982 г, ни го върна Гарсия Аранда в Тулуза през 1998 г. Друго нещо е защо ние не използвахме това.

Алберто Микелоти "вкара" дузпа на Юришич срещу Симонсен през 1979 г, а Дитер Паули извади топката на Мазин от вратата на Дики през 1988 г.

Така е. Йованетич вземе, Глоджович връща. Или обърнато. Всичко в света има равновесие. Технологията не е балансът на кантара. Вярвайте. Всички вие, които очаквате революция, имайте само едно на ум:

Камерите служат изключително за гол-фантом, спорна дузпа и идентификация на играча, който трябва да получи картон. Точка.

Засада? Никак. Тя остава в ръцете на помощник съдиите.
Значи, за Пушкаш няма помощ. За унгарците и така е по-драго златото от Хелзинки от Мондиала в Швейцария. Спомнете си гола на Марко Девич срещу Англия през 2012 г. Чист като сълза, а непризнат. Тази акция на Украйна беше предшествана от очевидна непозволена позиция. Каква правим сега?

Признаваме гол, занемарявайки засада? Айде бе. Каква черна революция?! УТОПИЯ!

Всичко полека губи смисъл. Каква е следващата крачка? Роботи на терена?! Треньори с джойстици?!

Виртуално шоу за хлабава маса.

Сбогом разуме! Сбогом драги. Сбогом есенцийо на футбола...

Няма го вече и Бране Флойд. Белград изгуби душата си. Защо футболът изобщо да я има?

Автор: Небойша Петрович

Няма коментари:

Публикуване на коментар