четвъртък, 24 март 2016 г.

Най-старият клуб в Испания на ръба на изчезването

http://estaticos.sport.es/resources/jpg/6/6/aficion-del-recreativo-huelva-1454947950466.jpg
"Ще бъде национална катастрофа, ако Рекре изчезне. Защото ако може да се случи на Ел Декано, може да се случи на всеки".

Декада е дълго време във футбола. През декември 2006 г, Рекреативо Уелва се наслади на един от най-великите моменти в историята си с победа 3:0 над Реал в Мадрид.

"Бернабеу" беше шокиран и стихнат, докато най-старият футболен клуб в Испания представи една от най-големите изненади в историята на Ла Лига.

Испанската преса го нарече "унижение". Беше неприемливо, че Галактикос на Реал (Мадрид), включващ Дейвид Бекъм, Робиньо и Роналдо, може да изстрада такава загуба от андалусийския отбор, завърнал се в Примера Дивисион след три сезона извън нея.

Но сега Рекреативо се лъкатуши в третата дивизия на страната и 126 години футболна история са заплашени с изчезване.

"От тук точно футболът навлезе в Испания. Това ни прави много горди", заяви Хосе Антонио Кабрера, президент на организацията на привържениците на Рекре - човекът, който говори за национална катастрофа.
 http://ichef.bbci.co.uk/onesport/cps/624/cpsprodpb/FC27/production/_88915546_madrid.jpg
Най-старият футболен клуб в Испания е основан през 1889 г, когато двама британци формират клуб за отвъд морските работници в мините в Рио Тинто. Тази история е добре позната в Уелва и е тази, която слага малкият пристанищен град, с население от 150 000 души, на картата.

Бюст на първия президент на Рекре, Чарлс Адамс, стои, за да напомня за наследството на Уелва. Футболът е повече от игра тук.

"Рекреативо Уелва се предава от дядовци на бащи, от бащи на синове", заяви Кабрера. "Когато отиваме да гледаме отбора, ние почитаме нашите дядовци и прадядовци. Ние сме носители на духа от 1889 г".
http://ichef.bbci.co.uk/onesport/cps/624/cpsprodpb/181D9/production/_88877789_recreheader.jpg
Година преди известната победа на Рекре на "Бернабеу", Антонио Нуньес гледа от пейката, като неупотребена резерва, как неговият Ливърпул се връща от 0:3 във финала на Шампионската лига срещу Милан.

Сега ветеранският халф на Рекре е в голяма степен част от завръщането, докато неговият клуб се бори за оцеляване. И въпреки че е роден преди два века, проблемите на Рекре са много модерни.

"Ние дължим около 20 милиона евро, повечето са данъци", разказва той. "Преди две години данъчното блокира всички пари постъпващи в клуба. Заради това ние не получаваме нашите заплати и заради това не можем да подписваме с нови играчи. В момента имаме само 14 футболисти в първия отбор и играем с нашите деца от втория състав."

Клубът, който някога е бил собственост на града, сега има частен собственик.

"Ситуацията наистина е много трудна за служителите на клуба, защото не сме получавали пари от осем месеца", добавя 37-годишният Нуньес.

"Това са хора със семейства, които трябва да си плащат наемите. Ние се борим, опитвайки да спасим клуба."
  
Известни футболисти играли в Рекреативо Уелва
Футболист                 Визитка              Време в Рекреативо Уелва    
Луис Арагонес  Бивш играч и треньор на Атлетико М 1958/59 г (под наем)
Мартин Касерес   Настоящ защитник на Уругвай и Ювентус  2007/08 г (под наем)
Санти Касорла   Настоящ халф на Испания и Арсенал   2006/07 г 
Даниел Гуиса   Бивш нападател на Испания, герой от Евро 08 2002/03 г (под наем)
Антонио Нуньес   Бивш халф на Ливърпул, Депортиво  2014-настоящ 
Фл. Синама Понгол Бивш нападател на Франция и Ливърпул  2006/08 г
Антонио Валенсия  Крило на Еквадор и Ман Ю  2005/06 г (под наем)

Рекре сега събира публика от около 5000 човека на мачовете си. Вероятно не е зле за отбор от третото ниво, но едва покрива сметките.

"Ние оцеляваме само с парите, които идват от продажбите на билети. Използваме ги за най-основните неща; плащаме на съдиите и за автобус и хотел при гостуванията ни. Това са двете неща, които трябва да плащаме, иначе не може да играем повече", добавя Нуньес.

Привържениците отчаяно искат промяна на върха. Марш през миналия октомври събра над 10 000 протестиращи, включително бивши играчи, музиканти и дори кметът на града. Те се разходиха по улиците на Уелва в искане клубният собственик, Пабло Комас, и основният акционер Гилдой Еспаня, да продадат дяловете си и да напуснат.

Откакто финансовото състояние достигна повратна точка, с персонала набиращ средства за медицински провизии и преместване на началните часове на мачовете в по-ранната част на деня, за да се пести от осветлението на стадиона и съответно сметката за ток.

И нещата на терена са също толкова зле. "Ние знаем, че носим тежестта на историята на този клуб на раменете си", признава мениджърът Алехандро Себайос.
http://ichef.bbci.co.uk/onesport/cps/624/cpsprodpb/6D2F/production/_88915972_nunez.jpg
С клуба опасно близо до изпадането, Себайос се бори да задържи отбора си фокусиран над нещата на терена.

"Този клуб не може да умре. Ние вече сме в Сегунда Б, което вече е лошо в спортен смисъл, но основно е зле в икономически смисъл. Ако този клуб пропадне в още една дивизия отново, това ще е адът", споделя 51-годишният специалист.

Когато собствениците на Рекре отказаха оферта да продадат клуба през миналата седмица, неговите служители предприеха драстични действия.

Сигнал С.О.С. беше изпратен от служителите преди съботното домакинство срещу Гранада Б, приканвайки привържениците да покажат Рекреативо "обединен и борещ се за своите цветове". Те искаха стадион "Нуево Коломбино" изпълнен до предела на своя капацитет от 21 000 места, не само, за да съберат пари, но като протест срещу сегашното положение. Билетите бяха пуснати на символичното едно евро за по думите им може би последният мач на Ел Декано.

Мачът беше разпродаден за 24 часа и призивът беше чут в цялата държава.

Местни автобуси предложиха безплатни превозвания до стадиона, а такситата даваха отстъпка преди началния сигнал. Клубът получи съобщения изразяващи подкрепа от почти всеки клуб в първите две дивизии на Испания.

Протестът на улицата преди началото на мача видя хиляди привърженици крещящи "Рекре" в унисон, със знамена, плакати и факли. Те идваха не само от Андалусия, а от цяла Испания. Говорих с привърженици на Атлетико (Мадрид), Севиля и Кордоба и всички те ми казаха едно и също.
http://ichef.bbci.co.uk/onesport/cps/624/cpsprodpb/17AB7/production/_88915969_recreativo_fans.jpg
"Ние сме тук, за да сме сигурни, че най-старият клуб в испанския футбол няма да умре". Привърженици от цяла Испания дойдоха за домакинството на Рекре срещу Гранада Б.

Стадионът "Нуево Коломбино" беше пълен за пръв път в най-новата история, а победният гол на Рубен Меса след тежка битка през 90-те минути послужи като напомняне за борбения дух на Уелва.

"Видяхме страхотен пример за това. Не само от привържениците и от града Уелва, но от цялата държава, с толкова много послания на подкрепа за най-стария клуб на Испания. Това ни помогна да се борим до края", заяви Себайос.

Рекре отчаяно се нуждае да избегне изпадането и да намери нови инвестиции или в противен случай 126 години история могат да бъдат загубени, но огромната реакция към мача означава, че дългата му история има поне още една глава.

Но дали Рекреативо Уелва ще оцелее в дългосрочен план?

"Смятам, че да. Тази седмица си го мисля може би повече. Защото виждайки как всеки дойде да напълни стадиона, виждайки толкова много хора да ни помагат, мисля, че няма начин това да изчезне", заключи обнадежденият Нуньес.
 http://ichef.bbci.co.uk/onesport/cps/624/cpsprodpb/63CF/production/_88915552_huelva.jpg

Няма коментари:

Публикуване на коментар