четвъртък, 4 август 2016 г.

Десет поредни години европейска есен за Динамо

 Dinamo - Arsenal
Динамо (Загреб) се класира в групите на европейските клубни турнири за десети пореден сезон.

Динамо е европейска есенна константа. Това се потвърди след успеха над съименника от Тбилиси този вторник и осигуряване на плейоф за Шампионската лига, но и директно класиране в групите на Лига Европа при неуспех в последното препятствие от борбата за най-елитния турнир.

Това е десети пореден сезон, в който Динамо ще е част от групите на Шампионската лига или Лига Европа. Освен хърватския гигант това се е отдало само на още 11 клуба в Европа. Освен великаните като Реал, Барселона, Байерн, Атлетико и Арсенал, това постигат още Порто, Шахтьор, Бенфика, Динамо (Киев), ПСВ и Базел.

С такова постижение не могат да се похвалят Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Милан, Интер, ПСЖ и други европейски богаташи, което дава още повод за гордост на загребчани. През тези десет години Динамо шест пъти се препъна да влезе в Шампионската лига, но беше достатъчно силен да не остане без европейски мачове.

Големият успех на загребчани е помрачен само от факта, че през всичките тези десет сезона не успяват да осъществят мечтата си с давност 45 години - да дочакат европейска пролет. Това е другата страна на успеха.

През десетте години в първите четири Динамо игра в Лига Европа, последваха две в Шампионската лига, отново две в Лига Европа и отново Шампионската лига през миналия сезон. Очакването да се мине напред в най-елитния турнир не беше реално, но от шестте опита във втория турнир и липсата на излизане от групата може да се смята за неуспех. Особено като се има предвид, че клубът от Загреб в този турнир спада повече към клубовете от средна класа, с бюджет прилично голям за повечето конкуренти.

Последният сезон в Европа може би беше най-добрият. На "Максимир" падна Арсенал и започна еуфория, угасена от пет поредни загуби. Тези поражения не бяха срамни и всичко изглеждаше много по-добре от онези два нещастни сезона в Шампионската лига, когато хърватският шампион беше брашнен чувал.

За последен път Динамо игра през пролетта в Европа през 1970 година, когато отпада от Шалке в Купата на носители на национални купи. Ако успее най-после да пробие през този сезон, ще е след невероятните 47 години пауза. Последният хърватски клуб, който постигна това беше Вартекс през 1999 г, докато Хайдук (Сплит) презимува в Шампионската лига през 1995 г.

Ясно е, че влизането в Шампионската лига през този сезон и пролетта ще бъде далече. Все пак се знае какво е приоритет, ако се стигне до план Б и участие в Лига Европа, би било време десетата европейска есен за хърватския шампион да разруши проклятието наречено "европейска пролет". В жребия за групите за пръв път ще бъде във втора урна, а при малко късмет това би била възможност да се продължи напред.

Няма коментари:

Публикуване на коментар