понеделник, 31 октомври 2016 г.

Балканите с два клуба в Топ 3 на производители на футболисти


Балканите могат да се похвалят с два клуба в Топ 3 и пет в Топ 20 на клубовете люлки на таланти, захранващи европейския футбол към днешна дата.

Футболен клуб Партизан се намира на второ място в Европа по брой играчи създадени в школата, Цървена звезда е 11-и, а Войводина на 16-а позиция, според изследване на известната швейцарска обсерватория ЦИЕС.

Само Аякс е създал повече играчи от "черно-белите", които играят на Стария континент в този момент, общо 71, с девет повече от Партизан, който в своите редове има петима от известната "работилница" в Земунелу.

Трети е загребският Динамо (55), а Топ 10 попълват Спортинг от Лисабон с 54, Барселона (53), Динамо от Киев с 52, Спарта от Прага (48), Динамо от Минск (47) и сплитският Хайдук (46).

Цървена звезда е на 11-о място с 45 футболисти, между които трима в своите кадри. Войводина има петима повече, но общо 41.

В списъка на ЦИЕС попада и белградският Рад на 28-о място с 34 футболисти, съответно седем с които разполага в момента, делейки позиция с хърватския Осиек.

Най-предно класираният български отбор е Левски, който дели 25-о място с Арсенал и Локомотив (Москва) с по 35 играча. В своите редици софиянци разполагат със седем играчи собствено производство, Арсенал с 9, московчани с трима.

Изследването се провежда в 31 европейски първенства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар