неделя, 16 октомври 2016 г.

Какво се случи с черните бутонки и рицарите по зеления терен?


Някога и сега... Футболът определено вече не е същата игра. Най-важното второстепенно нещо на света в историята се промени много. Да, смисълът остана същия, основата на всичко продължава да е да вкараш гол повече, но онези които тресат мрежите определено вече не са същите.

Футболът за много привърженици е начин на живот... Онези по-възрастните любители на този спорт обичат да казват, че по тяхно време всичко някак е било по-добре и по-хубаво. Какво се промени в периода 1965 до 2016 година? Сърцевината остана същата, но...

Модерните технологии и течения промениха футбола. Преди 49 години Манчестър Юнайтед подписа договор със своя вратар Пат Дан, с който му плаща седмично 35 паунда. Уейн Рууни, толкова оспорвания капитан на "червените дяволи" днес за седем дни заработва над 200 000 британски лири.

И най-големите звезди на футбола в миналото са живели в скромни къщи. Можете ли да си представите Меси или Неймар как живеят в апартамент, който им е дала общината? Днес играчите живеят в къщи, които струват и по няколко милиона евро, с басейни, фитнеси и собствени терени.

"Старата гвардия" караше само два модела автомобили, които бяха достъпни за всички. Днес превозните средства, които управляват звездите трудно струват по-малко от 100 000 евро.

Бутонките винаги бяха черни? А сега? Понякога изглежда, че черни обувки за футбол вече не се и произвеждат...

Какво се случи с празнуването след мач? Къде е радостта след голяма победа? Социалните мрежи и на това поле взеха превес. Вече не е важно да се отпразнува триумфа, важно е по-бързо да се сподели снимка с феновете.

Съществуват и тренировки на които футболистите се учат как да падат и по-добре да изиграят нарушение, а някога играчите буквално гинеха на терена.

Футболът изгуби душата си... Какво ли ще се случва в следващите 50 години?

Автор: Милош Рангелов

Няма коментари:

Публикуване на коментар