четвъртък, 3 ноември 2016 г.

На днешния ден Звезда дебютира в Европа и печели с 4:3

http://cdn.tf.rs/2016/11/03/zvezda-485x274.jpg
"Червено-белите" на 3 ноември 1956 година изиграват първия си мач в Европа и успяват да стигнат до полуфинал в КЕШ.

На днешния ден, през далечната 1956 година, Цървена звезда изиграва своя първи мач в Европа! Той е в рамките на турнира Купа на европейските шампиони, а противник е Рапид Харлем.

Клуб, който тогава е шампион на Холандия, а днес вече не съществува. По-точно, преместил се в Керкраде и променил името си на Рода.

Звезда триумфира. Победа с 4:3 е извоювана като гост, а първият гол вкарва Бора Костич. Играе се втора минута, когато Костич матира Фромена, а в осмата минута резултатът вече е 1:1.

"Червено-белите" в 75-ата минута водят с 3:1, благодарение на голове на Райко Митич и Бора Костич, а в 80-ата резултатът вече е 3:3. Тогавашният шампион на Югославия отнася победата вкъщи след гол на Антон Рудински в 81-ата минута.
В реванша 11 дни по-късно "червено-белите" побеждават с 2:0, а в следващия кръг елиминират ЦДНА (днешния ЦСКА) София - 3:1 в Белград за Звезда и загуба с 1:2 в България. Достатъчно за полуфинал където Фиорентина продължава напред, за да загуби от Реал във финала на неговия стадион.

За Звезда в този първи европейски мач са играли: Владимир Беара, Бранко Станкович, Милян Зекович, Райко Митич, Любомир Спайич, Лазар Тасич, Предраг Маркович, Драгослав Шекуларац, Иван Топлак, Боривойе Костич, Антон Рудински. Треньор: Милован Чирич.

Няма коментари:

Публикуване на коментар