четвъртък, 10 ноември 2016 г.

Държавна граница през терена: Футболисти от Република Сръбска ходят с паспорт за топката в Хърватия

granica, teren, igralište, FK Partizan, Kostajnica, RS, Republika Srpska, HrvatsПо време на мачовете на терена на ФК Партизан в Костайница в Република Сръбска футболистите стотици пъти минават границата с Хърватия! Още по-лудо е, че когато топката завърши в близката гора, този, който отива за нея трябва да има паспорт, за да се върне в игра.

Разпадът на Югославия произведе най-големият спортен абсурд в това градче в северната част на Босна и Херцеговина, тъй като границата между Република Сръбска и Хърватия минава през футболен терен. Една трета от игрището е в Хърватия, а остатъкът на Република Сръбска. Пейките за резервните играчи също са в Хърватия, така че те гледат мача от ЕС.
Foto: Kurir
- Така е, границата минава през нашия терен и излиза от него близо до флагчето за ъгловия удар. На практика играем на територията на две държави - казва президентът на Партизан от Костайница Зоран Аврамович и обяснява:

- Разпадът на Югославия ни докара до тази ситуация. Когато топката завърши малко по-далече от северната тъчлиния, онзи, който отиде за нея има паспорт в себе си за всеки случай. Хърватските граничари още не са ни искали паспорти, но някои хора, които обработват тези земи са ни ги искали.

На въпросът дали футболистите и съдиите трябва да имат паспорт в шортите, тъй като непрекъснато минават граница на терена, Авравомич през смях отговаря:
Foto: FK Partizan Kostajnica
- Не трябва. Преди разпадането на държавата ние се състезавахме в Загребската регионална лига с клубове като Славен (Белупо), а сега в Регионална лига Баня Лука. С хърватите имаме добри отношения, доста футболисти от тяхната страна са играли за нас, идват и днес да гледат мачове...

Футболът е много популярен в Костайница.

- Имаме около 70 деца, които тренират и се гордеем с това - заключи Аврамович.

Приятели от времената на СФРЮ

Партизан от Костайница има почти същата емблема и цветове като много по-известния си съименник от Белград. - Нашият клуб има дълга традиция. Отдавна си сътрудничим с белградския Партизан, те често са ни подарявали екипировка - заяви Аврамович.

Няма коментари:

Публикуване на коментар