сряда, 14 декември 2016 г.

С бюджет от 4 млн евро и маркетинговият директор за треньор аутсайдер е начело в класирането


Никой от специалистите не се осмеляваше и когато ставаше въпрос за Лестър. През декември всички продължаваха да говорят, че е само въпрос на време "лисиците" да започнат да падат в класирането. Много подобна ситуация тези дни има в Австрия. Начело на тамошната Бундеслига е малкият Райндорф Алтах. Специалистите се занимават само с великаните, които са Залцбург, Щурм, Аустрия и Рапид. Само се чака те да тръгнат напред и да прегазят нарушителя.

Това не пречи на никой в Алтах. В селцето от 6500 човека на границата с Швейцария са доволни само заради погледа към класирането. През миналия сезон за малко не са изпаднали във втора лига. През тази есен на своя стадион имат осем победи и две равенства. За край на полусезона на малкия стадион Шабенхолц пристига големият Рапид.

И добре познато лице. Дамир Канади пое диригентската палка във Виена точно след отлично свършена работа в Алтах. Поканата на Рапид не можеше да откаже. Вместо него, на пейката седна 31-годишният Вернер Грабер, най-младият треньор в австрийската първа лига. Не е познат само по това. Но по-късно за него.

Защото Канади е този, който постави основите на този успех. В Алтах пристига през 2013 г, а от началото отлично се разбира със спортния директор Георг Целхофер. Клубът тогава е във втора лига. През 2014 г  за втори път в клубната история се класира в елита. През следващата година е трети и се класира в Лига Европа. След един проблематичен сезон, отново е на добър път.

"С бюджет от 4 000 000 евро Алтах може да разчита само на юноши и играчи, които никой не иска", казва Себастиян Раух, уредник на спортната рубрика в местния "Воралбергер Тагерцайтунг".

Съобразителният Канади можел и с такива. Когато накрая все пак избрал Рапид, клубът е реагирал по неочакван начин. Грабер като играч е провел почти цялата си кариера в Алтах. Играл е на аматьорско ниво. Преди четири години е трябвало заради контузия да приключи кариерата. Учил е мениджмънт. В Алтах от лятото на тази година изпълнява и ролята на помощник на Канади и директор на маркетинга в клуба?!

"Вернер винаги е бил с отбора и добре познава ситуацията. Естествено е, че му дадохме шанс", казва Целхофер и допълва, че Грабер досега е бил отговорен за видео анализа на противника и много от идеите на Канади са тръгнали от него.

За съжаление на Алтах, скоро ще трябва да намерят друго решение, защото Грабер няма про лиценз. Обратно на мястото директор на маркетинга.

Като става дума за отбора, това не са играчи, чиито фамилии сте чували, а някои от тях завършват и на -ич. Вратарят Андреас Луксе е минал през школата на Рапид и е смятан за голям талант, но обичал да излиза, дори да направи някой инцидент и малко му оставало да изостави футбола. Ноември 2015 г за пръв път попада в списъка на националния отбор на Австрия. Халфът Луис Нгват-Маоп от Камерун дори бил в списъка със заплати на Байерн, дебютирал в немската Бундеслига през 2007 г в конкуренцията на играчи като Мемет Шол, Оливер Кан, Филип Лам и Клаудио Пизаро. В Мюнхен завършил като е утвърдено, че има фалшифициран паспорт. В Алтах е звездата на състава.

Целият отбор може да стане звезден, ако издържи в същия ритъм до лятото. Лестър успя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар