четвъртък, 26 януари 2017 г.

Момчето си отива. В Сърбия се питат Дали Божа беше подсилване за Партизан?

Naposletku, da li je 'Boža' bio pravo pojačanje za Partizan?
Година и половина след като беше представен в Хумско като едно от най-големите подсилвания в историята на Партизан Валери Божинов се подготвя за напускане, а за привържениците остава да мислят с какво ще помнят българина.

Вицешампионът на Сърбия взе окончателно решение свързано с Валери Божинов и българският нападател шест месеца преди изтичането на договора ще опакова куфарите и напуска Хумско.

Валери Божинов дойде в Партизан в средата на юни 2015 година като свободен играч, а на старта носеше епитета голямо подсилване. По-добре казано, българинът пристигна в Хумско като едно от най-големите подсилвания в историята на Партизан.

За година и половина престой в Партизан Валери Божинов може би не успя да оправдае определението "върховно подсилване", но направи много за "черно-белите" което се потвърждава от изявата с която Марко Николич на практика изпрати българина.

"Всеки може да мисли каквото иска, но той беше много важна част във всичко положително което се случи през есента", заяви Марко Николич, което е достатъчно за всеки искрен привърженик на Партизан.

Много пъти в предходната година и половина Валери Божинов беше критикуван от привържениците, а най-голямата тежест му беше, че не вкара нито един гол в Европа.

За онези, които гледат футбола през по-широка призма Валери Божинов всякак ще остане запомнен като нападател, който в "черно-белия" екип постигна 25 гола в 67 мача - факт, който не трябва да се пренебрегва.

Повече от това, Валери Божинов е най-голямото име идвало в сръбския футбол откакто държавата е самостоятелна и това ще потвърди всеки, който и малко разбира от тази игра.

Когато в трудовата ви биография стои, че сте играли за Фиорентина, Ювентус, Манчестър Сити, Парма, лисабонския Спортинг и т.н. тогава само футболно неграмотните хора могат да ви етикитират като незнаещ и лош играч.

Не се съмняваме, че след напускането на Валери Божинов много "знаещи" с одушевление ще констатират как "най-накрая е опаковал куфарите", но това няма да промени факта, че "братко" е най-голямото име играло в Супер лига Сърбия от нейното създаване.

Привържениците на Партизан, които умеят да ценят всичко което Божинов е направил на терена, а не е за пренебрегване, че и през цялото време искрено показваше колко уважава и обича клуба, ще свалят шапка на българина при напускането му и ще му пожелаят всичко най-хубаво в кариерата занапред.

автор: Михайло Видойевич

Няма коментари:

Публикуване на коментар