петък, 4 август 2017 г.

Бум на "югославския" футбол - 10 клуба от бившата СФРЮ пред вратите на Европа


Югославската футболна лига в своето време е била, доказано от обективни оценки, между най-силните в Европа. Разпадът на СФРЮ на новосъздадени по-малки държави от Триглав до Гевгелия и от Джердап до Ядран доведе до потъване на най-популярния спорт и много вода трябваше да изтече в Дунав, Сава и Вардар, за да "Югославия" отново да е в Европа. Заедно както някога...

Любителите на футбола, особено носталгичните към онова време на "спорта и забавление", дочакаха това лято да преброят на пръстите на двете ръце клубовете от пространството на бившата СФРЮ, които се докопаха до бараж за двете континентални надпревари. Точно толкова са - десет. Като никога досега.

Честта на "Югославия" в плейофа за Шампионската лига бранят Риека (Хърватия), която изхвърли Залцбург, и Марибор (Словения), след елиминирането на Хафнарфьордур. Сръбският първенец Партизан не успя да пробие в тяхната компания, Олимпиакос беше голям залък, така че ще се бори за Лига Европа. Цветовете на Сърбия ще брани и големият съперник на "черно-белите", Цървена звезда, след още един триумф над Спарта.
 
Хърватия е най-застъпена от бившите братски републики в баража за втория по сила европейски турнир. Нейните великани Динамо и Хайдук минаха през северняци (норвежкия Од Гренланд и датския Брьондби), докато Осиек нокаутира славния ПСВ Айндховен.

Македония, като Сърбия, има два представителя. Вардар клекна срещу Копенхаген в борбата за Шампионската лига, така че мина на другия фронт, където е и Шкендия, която леко прескочи Тракай.

Последният "юго" отбор, който е пред вратите на Европа е Домжале. И то по какъв начин, триумф над член на Бундеслигата. Фрайбург дойде под Юлските Алпи с 1:0 от Германия, а си отиде с две топки в мрежата.

В "Югославия" отново се играе качествен футбол. Не и в две от нейните "републики" - Босна и Херцеговина и Черна гора.

Бараж за Шампионска лига

Риека (Хърватия)
Марибор (Словения)

Бараж за Лига Европа

Партизан (Сърбия)
Цървена звезда (Сърбия)
Динамо (Хърватия)
Хайдук (Хърватия)
Осиек (Хърватия)
Вардар (Македония)
Шкендия (Македония)
Домжале (Словения)

Няма коментари:

Публикуване на коментар