вторник, 24 октомври 2017 г.

Вкарал 2 гола на Звезда за полувреме, а бил толкова пиян, че в тунела на Маракана питал съотборник - Ей, срещу кой играем?

https://xdn.tf.rs/2017/07/15/zvezda-620x350.jpg
Да вкараш на Цървена звезда два гола в който и да е момент е наистина голям успех за всеки футболист, но когато на "червено-белите" вкараш два гола за полувреме всякак заслужаваш да си спомнят за теб и след 50 години.

Такъв е случаят със Стиепан Ламза, легенда на Динамо от Загреб, играл за клуба от 1960 до 1967 година, а преди мач можел да изпие и два литра твърд алкохол.

Въпреки че през 60-те години на миналия век най-познатият футболен бохем на света е легендарният играч на Манчестър Юнайтед Джордж Бест, Ламза мнозина смятат за най-пияният футболист в историята. Точно заради факта, че най-често на терена е бил почерпен.

Колко се напивал Ламза говори и изказването на Руди Белин, негов някогашен съотборник в Динамо.

- Веднъж беше толкова пиян, че не знаеше срещу кой играем - заяви Белин и продължи:

- Стояхме в тунела, подготвяхме се да излезем на терена. Аз се опитвах да се концентрирам над играча, който трябваше да пазя когато Ламза дойде при мен и пита:"Друже, срещу кой играем?". Съперникът през този ден е бил не кой да е, а Цървена звезда и ние на Маракана играхме пред 100 000 човека. Ламза вкара два гола и искаше от треньора да го изкара на полувремето.

Самият Ламза своевременно в едно интервю за списание "4-4-2" говори за думите на Белин и се сеща за този мач.
https://xdn.tf.rs/2017/10/24/lamza-2-830x0.jpg
- Не съм сигурен дали Белин и аз говорим за същия мач, но наистина веднъж вкарах два гола на Звезда и исках да изляза. Само мислех, че и някой друг трябваше да играе. Защо да провеждам на терена всичките 90 минути - каза Ламза.

Все пак, върхът на неговото пиянство се случил през 1967 година когато Динамо спечелил Купата на панаирните градове.

В полуфинала загребчани изхвърлили Айнтрахт от Франкфурт, след голямо завръщане. Изгубили в Германия с 0:3, а спечелили с 4:0 след продължения.

- Всички пихме доста тази вечер. Не можех да спя на сутринта, в главата ми беше хаос. Слязох до бара, нямаше никого, но намерих бутилка ром и започнах да пия. До момента в който моите съотборници слязоха на закуска, аз вече бях изпил цялата бутилка - заяви Ламза.

Всичко това се случило във вила Ребар, която в тогавашното време е била позната като "база" на Динамо. Иначе, тогавашно луксозно свърталище и някогашна вила на Анте Павелич.

Бранко Зебец, тогавашният треньор на Динамо, пратил една част от отбора на стадиона да тренират, докато другата останала на масажи. Ламза по настояване на физиотерапевта Карл Загар отишъл в стаята, за да опита да отмори, а Загар успял да уговори една от камериерките да го заключи в стаята.

Това, ще се окаже накрая, било много лош ход.
https://xdn.tf.rs/2017/10/24/lamza-830x0.jpg
Защото Ламза не могъл да спи. Набързо се събудил и разбрал, че стаята е заключена. Толкова пиян, опитал да излезе през балкона и не е видял знака, че дървеният под е счупен.

Пропаднал долу и паднал на тераса където седели хора и разговаряли точно за него и неговата футболна гениалност.

Изведнъж Ламза "долетял" и паднал на маса, която донякъде амортизирала удара.

- Всичко беше в кръв. Течеше му от ушите, носа, през очите... Беше страшно. Аз мислех, че вече е приключил. Ухото му падна, намериха го после. По-точно, останало на масата, а той лежеше на бетона - заяви Звонко Орсак, свидетел на падането на Ламза.

Докторите са успели да му спасят живота, но центърът за равновесие в мозъка бил доста унищожен. Това означавало само едно - повече не е можел да дриблира!
https://xdn.tf.rs/2017/10/24/lamza-3-830x0.jpg
Договореният трансфер в Стандард от Лиеж, за големи пари, пропаднал. Не можел повече да играе и за Динамо. Пробвал се в Риека, НК Загреб, малко във Франция, но просто вече не е било същото.

Може би най-много го заболяло, че не е играл във финала на Купата на панаирните градове срещу Лийдс. И днес, казва, пие, но в нормални количества. Освен едни неща, нищо не би променил в живота:

- Всичко бих направил по същия начин и днес. Единствено бих избегнал това което се случи във вила Ребар. Но аз за това не мога и много да говоря. Толкова съм бил пиян, че не си спомням какво точно се е случило - заяви Ламза.

За Динамо е изиграл над 100 мача, за националния отбор на Югославия е записал седем участия. Казват малко за играч от неговото качество...

Няма коментари:

Публикуване на коментар