сряда, 25 октомври 2017 г.

Президентът на УЕФА иска солидарност и взаимност, мълчи дали Каталуния ще повтори случая Косово

EPA/MARKKU OJALA
Президентът на Европейската футболна федерация (УЕФА) Александър Чеферин заяви, че не желае да полемизира дали има място за прием на нови членове в тази организация.

През миналата година Косовският съюз стана 55-и член, а Чеферин допълни, че новият Статут ясно прецизира правилата.

Той отговори на редица въпроси на словенския вестник "Вечер", между които особено интересен беше дали съществува възможност УЕФА да приеме 56-и член, точно в момента в който в центъра на вниманието е политическата ситуация в Испания и каталунския референдум.

"Какъвто и да е отговор на този въпрос би се смятал за вреден. Променихме Статута с ясното послание, че държави, които се признават от повечето държави членки на ООН могат да кандидатстват за членство в УЕФА", заяви Чеферин пред "Вечер".

Новият Статут е въведен точно след влизането на косовския съюз в УЕФА, с промяната, че членовете по-рано "могат да са в УЕФА само съюзи чиито държави са членки на ООН", но въпреки това Косово получи място в УЕФА, по-късно и във ФИФА, и така допълнително се пребори да участва в квалификациите за Световното първенство в Русия през идната година.

Той повтори, че трябва да се въведат определени ограничения, за да се попречи на огромната пропаст между богатите и бедните клубове и обяви въвеждане на "такса лукс".

"Футболът определено е продукт, който генерира огромна продажба. Икономическите причини постепенно повишават своята цена, но това по себе си не е проблем. Финансовите правила за феърплея са функционирали добре досега, но трябва повече да направим, за да се спре ръстът на разликата между най-големите клубове и останалите", каза словенецът, по професия адвокат, разкривайки, че съществува идея и да се ограничи и броят играчи в клуб и даде пример как един от великаните има чак 103 футболиста с договор.

Закон на Европейския съюз не дава възможност за ограничение на заплатите, но Чеферин уверява, че ще говори за това с представители на ЕС.

Той реагира на изявлението на немската канцлерка Ангела Меркел, която прикани УЕФА и ФИФА да въведат по-голям баланс във футбола, изтъквайки, че много уважава Меркел, въпреки че не цени много политиците.

"Меркел смятам за разумна жена в политиката. Все пак, от една страна политиката ни подсеща за факта, че Европа би трябвало да бъде свободен икономически пазар, а от друга да бъдем продуктивни. Трябва всички заедно да се изправим пред проблема ако искаме да бъдем успешни".

Съобщи и че е необходимо подсилване на ценностите солидарност и взаимност, което е една от главните цели на УЕФА. Точно по тази причина Чеферин неотдавна посети лагер за бежанци в Йордан.

Допълни, че по време на неговия мандат начело на УЕФА клубовете са получили място в Изпълнителния съвет, скоро ще имат и националните първенства, което нарече "прелом в историята на управлението на европейския футбол".

Няма коментари:

Публикуване на коментар