петък, 26 януари 2018 г.

Сплитските хулигани от дербито: Белград е чудесен, обичаме го


Белградските медии публикуваха детайли от изказванията в съда на подведените под отговорност сплитски хулигани за участието в бруталния бой на голямото футболно дерби на Сърбия в Белград. Съпругата на един от тях заяви: "Той е от почтено семейство и знае, че не е направил нищо лошо."

Докато се чака Висшият съд в Белград да реши за споразумението на прокуратурата с група хърватски граждани обвинени за участие в бруталния бой на мача Партизан - Цървена звезда в средата на декември миналата година, белградски медии публикуваха своите информации какво са казали сплитчаните по време на разпитите.

Петима от шестимата обвинени са признали участие в насилието, като така приеха предложението на прокуратурата в замяна на признание да получат наказание затвор от 4 до 6 месеца. Според това споразумение, те ще излежат присъдите в затвор в Сърбия, а след това ще им бъде забранено влизането в Сърбия за срок от пет години.

Един от тях Дамир Товаревич, обаче, още не е постигнал споразумение с прокуратурата.

"Курир" пише, че те са твърдели, че са дошли в Белград "защото го обичат" и "защото е чудесен град". Пристигнали, както казали, ден преди мача Партизан - Цървена звезда, а на следващия ден решили да отидат на дербито.

Никой от тях не е потвърдил, че някой от Сърбия ги е ангажирал да дойдат.

"Не сме имали билети, нямаше на касите и ги купихме от прекупвачи. Дадоха ни и някакви черни суичъри с билетите. Не искахме в севера, защото се плашим от привържениците на Звезда и взехме билети за юга. Влязохме в средната част, запалиха се факли, стигна се до бой. Някой извика: "Цигани!", и тогава започнаха да ни бият", казали сплитчаните, съобщава "Курир" без да споменава източника си.

На един от тях привържениците взели личната карта и, чак тогава разбрали, че става дума за хърватски граждани, били ги още по-здраво, пише същото издание.

"Някой викна "Хървати!", и тогава всички налетяха към нас. Не знаехме къде е изходът, избутаха ни на пистата", разказват сплитчаните.

Миа Товаревич, съпруга на Дамир Товаревич, един от обвинените, на който също е предложено споразумение, но още не е приел, казва за "Слободна Далмациjа", че е уверен в своята невинност.

"Нито като съпруга, нито като юрист не мога да му кажа какво да направи. Дамир е възрастен човек от почтено семейство, и е изградил за себе си статус в спортния свят. Освен това, той е баща на нашето дете. Той смята, че за своето решение трябва да вземе предвид всички тези факти, а съгласяването със споразумение го поставя в категория особи с полицейско досие. Той не се чувства виновен и срещу него няма никакви доказателства. Сам казва: "Не съм направил нищо, освен това че измъкнах малкия Роналдо!", казва тя.

По думите на Миа Товаревич, нейният съпруг е в дилема, защото при евентуално съдебно производство може да остане за много по-дълго в ареста.

"Истината е, че споразумението означава осъждане, но и бързо връщане вкъщи. От друга страна, ако се отиде на процес, без оглед на това, че няма доказателства, краят на процеса е неизвестен, а в този случай ще престои в ареста най-малко още година. Значи, ще се върне най-късно вкъщи от всички, може би с освободителна присъда, но и с най-дълъг престой в следствения арест", заяви тя.

Според споразумението със сръбската прокуратура, Хрвойе Бакович и Анте Фирич са признали вина за наказания от шест месеца затвор, Яков Подруг за наказание от пет месеца, а Иван Мишкович и Стьепан Миховилович за четири месеца затвор.

Онова което обществеността (в региона) продължава да интересува е откъде изобщо те попаднали на голямото дерби и как са се намерили в епицентъра на бруталния бой в южната трибуна на стадиона на Партизан. Съдейки по материала на "Курир", те твърдят, че са дошли в Белград самоинициативно. В медиите се споменават различни версии и имена на личности от криминалните среди, които стоят зад всичко.

За това говори и министърът на полицията Небойша Стефанович.

Няма коментари:

Публикуване на коментар