вторник, 27 февруари 2018 г.

Инвестицията на десетилетието за Звезда - Ричмънд Боачи

39 гола, печалба от 5 000 000 евро и Лига Европа

Както отборът порасна с добрите си игри в Европа, така и клубният мениджмънт повдигна стандартите като се тегли чертата и се види печалбата, която на клуба от Маракана донесе националът на Гана.

Има около пет години откакто прочетохте статията за това как годините на рехабилитация на Звезда бяха изядени от редица чужденци, които не бяха достойни за екипа на най-големия сръбски клуб. Заради лоши преценки на "червено-белите", големите мениджърски проценти и още по-големите заплати на легионерите от 2004 до 2012 година са стрували общо 12 000 000 евро.

Когато Ричмънд Боачи подпише тригодишен договор с Джиангсу, Цървена звезда веднага, почти в същия момент, ще получи по сметката си 5 500 000 евро. Може би в един момент се надяваха на по-голяма сума, но така силният нападател стана една от най-добрите инвестиции на Цървена звезда в последните десет години. Ако не и най-добрата. Като се има предвид, че идването на Ричмънд Боачи през януари миналата година не е струвало и евро на "червено-белите".

Чужденци, поне онези най-добрите, като Ибаньес, Виейра, Кастильо и Гай, донесоха игрово качество. За големите трансфери са били задължени децата на клуба като Марко Груйич и братя Илич. Все пак, Боачи повдигна границата на успешност на един чужденец. За година в Цървена звезда постигна 39 гола, може би беше с най-голяма заслуга за влизането в Лига Европа и накрая донесе на клуба 5 000 000. Доказателство, че с правилен скаутинг и подреждане на парченцата всичко е възможно.

ДОЙДЕ КАТО ЗАМЯНА ЗА БОКИЛ

Разбира се, не са се отговорните на Маракана, предвождани от Звездан Терзич, спънали в Ричмънд Боачи през януари миналата година и решили експресно да го доведат. Националът на Гана стигна в дома на "червено-белите" като алтернативно решение и заради преголемите финансови изисквания на национала на Конго Джереми Бокил. Изправени пред празна каса отговорните лица на Лютице Богдан не са били наясно, че са ударили джакпота.

Посредством мениджъра Ивица Павлович на "червено-белите" е препоръчан момък, който се е школувал в Ювентус под ръководството на Антонио Конте. Това не е бил ход, който е в състояние да доведе привържениците до екстаз. Имаше съмнителни погледи, защото за Боачи е бил шарен епизод при латинците, не се е прославил в Аталанта и Елче. Малцина са знаели какво се крие в мозъка на опитния нападател - искал е в по-слабо първенство и то в доминиращ отбор да рестартира кариерата. Знаел е, че в Звезда е ново начало и само от него зависи колко високо ще отскочи.
Боачи бележи на Кьолн в Германия за победата с 1:0
Изглеждаше, че след блясъка на Маракана го чака Висшата лига, но се съмняваме, че Боачи с кисела усмивка ще подпише договор с клуб, който се води от Фабио Капело. Джиангсу е подготвил мечтан договор на Боачи. Като пример и едно сравнение: Марко Груйич в Ливърпул годишно инкасира 1 200 000 евро, докато Боачи за сезон в Далечния Изток ще получи почти двойно повече. Както би казал Звездан Терзич предложение което се получава веднъж в живота.

ПО-СКЪП ОТ ВИДИЧ, МИХАЙЛОВИЧ И КОВАЧЕВИЧ

В списъка с най-големите трансфери в историята на Цървена звезда Ричмънд Боачи се намира на 12 място. Зад него останаха и такива легенди като Неманя Видич, Синиша Михайлович и Дарко Ковачевич.

Битката за голяма сума пари от трансфера е спечелена лятото. Заради закриването на последния му клуб, Ричмънд Боачи (бил на едногодишен наем в Звезда) станал свободен да си избере нов клуб. Тогава изглеждало, че пред управата на "червено-белите" е невъзможна мисия, съответно играчът който показал потенциал ще намери по-богата среда. Решаващо било взаимното желание, по-точно намерението на Боачи и в този полусезон да напомпа статистиката и да си възвърне разклатеното самочувствие. Наистина, "червено-белите" трябваше да отстъпят 10% на неговата мениджърска агенция.

Африканците имат този хищнически ген определени футболни епизоди да разбират като хищническа борба за живот. Не се е лигавил Боачи, не е душил съблекалнята с нарцистично поведение. Искал е само да постига голове, без да подбира нито времето, нито мястото. Спрял е на кота 39. Имал е пропуски в Борисов, Лондон и срещу Кьолн, но трудно някой би имал право да му каже каквото и да е. От тази сутрин, па до появяването на новия Боачи, националът на Гана ще представлява синоним за добър работен и спортен ход.

Парите получени от Боачи ще помогнат на Цървена звезда да избута сезона без финансови тежести. Ще се запълнят многобройни дупки и дотогава ще се разработва план как да се открие новия Ричмънд Боачи. Трудна, но не и неосъществима задача.

Това показа 12-ият най-скъп играч в историята на Звезда.

Автор: Дарян Неделкович

Няма коментари:

Публикуване на коментар