вторник, 27 февруари 2018 г.

Помните ли последния изцяло английски отбор във Висшата лига? Върнете се в миналото хилядолетие


Точно е: щом дойде предложение от Висшата лига всеки клуб от континенталната част на Европа моментално ще вдигне цената. И да, точно е: ще направи това най-вече, защото знае, че заинтересованият купувач който и да е друг английски клуб ще го одере поне двойно. Англичаните просто имат навика да надценяват своите футболисти. Парадоксално, най-много вреда заради това търпят точно - английските футболисти.

Не е проблем, че Манчестър Юнайтед най-много зависи от Давид Де Хея или Неманя Матич, нито това че Сити се води от Кевин Де Бройне и Лерой Сане, в Челси Еден Азар и Вилиан, в Ливърпул Мохамед Салах, Садио Мане и Роберто Фирмино и т.н. Проблемът е в десетките средняшки играчи във Висшата лига, които заемат мястото на домашните "продукти". И докато Висшата лига сама по себе си с това може само да спечели, английските футболни анализатори вече години се питат не е ли точно тази вманиаченост по чужденците причината за посърването на националния отбор на гордия Албион на големите турнири?

Тема за по-дълбока дискусия, но днес тя отново започна. Това е този период от годината. Защото точно на днешния ден преди 19 години за последен път можехме да гледаме изцяло английски отбор във Висшата лига. На 27 февруари 1999 година, Астън Вила приела местния съперник Ковънтри, който две години по-късно изпаднал от елитната компания и със себе си повлякъл и това съперничество между двата клуба.

На пейката на Астън Вила седи Джон Грегъри, специалист, който по това време бил обещаващ, чак го споменавали и като бъдещ селекционер на Англия. На терена: Майкъл Оукс, Алън Райт, Гарет Саутгейт, Стив Уотсън, Рикардо Шимека, Йън Тейлър, Пол Мърсън, Саймън Грейсън, Лий Хендри, Дион Дъблин, Джулиън Джоаким. Резерви: Гарет Бари, Стан Колимор, Марк Дрейпър.

Резултатът? Катастрофа на Вила, Ковънтри празнувал след 4:1.

Никога след това нито един клуб не е изиграл мач от Висшата лига само с англичани на терена. Мидълзбро е бил близо през май 2006 когато се изправил срещу Фулъм. Стив Макларън е водил отбора в предпоследния мач преди да стане селекционер на Англия. В 18-те играчи на които е разчитал, чак 15 били поникнали в клуба. Тук бил и Джеймс Морисън, който играл за младежкия национален отбор на Англия, но след това избрал Шотландия, така че и той - ако ще сме прецизни - се броил за чужденец. При това, този мач се играл в неделята преди финала за Купата на УЕФА срещу Севиля, така че Макларън пощадил титулярите, Якубу Айегбени, Гаиска Мендиета, Джими Флойд Хасълбанк, Джордж Боатенг и Марк Шварцер.

Така Грегъри останал последен. Въпреки че този футболен патриотизъм не му донесъл голяма кариера във Висшата лига. След Вила, работил още в Дарби и Куинс Парк Рейнджърс, а после авантюри по Израел, Казахстан, сега Ченайин в Индия.

Ако нищо друго, ще си го спомнят земляците на всеки 27 февруари. Защото е повече от ясно: ще потрае този рекорд още дълго.

Няма коментари:

Публикуване на коментар