четвъртък, 29 март 2018 г.

Немилосърдна УЕФА би шута на албанци за 10 г заради уредени мачове


Дисциплинарната комисия на УЕФА наказа албанския Скендербег с десет години забрана за участие в Европа и милион евро глоба заради уредени мачове в европейските клубни турнири, съобщиха албанските медии. Отборът от Корча ще обжалва в Международния спортен арбитражен съд.

УЕФА даде срок на албанския клуб 90 дни да плати милион евро глоба заради уредени мачове в европейските турнири, в които, според решението на Дисциплинарната комисия на Европейския футболен съюз, няма да може да участва в следващите десет години.

Решението за наказанието е подписано от председателят на Дисциплинарната комисия на УЕФА, австриецът Томас Партъл.

Европейските футболни ръководители са взели това решение след мащабно разследване което показало, че управниците на Скендербег са манипулирали резултати, следвайки "нелогичен и ирационален" ход на плащания на пари в няколко букмейкърски страници. С разследването УЕФА установила, че лица свързани с албанския клуб, с директна помощ на хора от самия клуб, манипулират резултати, за да придобият финансова корист.

Първият мач е срещу Крузейдърс от Северна Ирландия, в който УЕФА "не вижда нито една причина, освен императива букмейкър, заради която отборите са настоявали с всички сили да постигнат поне четири гола". Вторият мач е от същия квалификационен цикъл, а е изигран на 25 август 2015 година срещу Динамо от Загреб.

Останалите две срещи, които следват същия образец на синхронизирано поведение на залагащи и футболисти, са с португалския Спортинг и московския Локомотив в Лига Европа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар