сряда, 18 юли 2018 г.

Лука Модрич ще бъде съден в Загреб вместо в Осиек


Върховният съд в Хърватия реши капитанът на футболния национален отбор и играч на Реал (Мадрид) Лука Модрич заради лъжесвидетелстване в процеса срещу бившия началник на Динамо Здравко Мамич, да бъде съден в Загреб вместо в Осиек.

Обвинението срещу Модрич е повдигнато през март пред Общинския съд в Осиек, където се води и делото против Мамич, който през юни беше осъден на шест и половина години затвор заради кражбата на милиони от загребския футболен клуб Динамо.

Преди изричането на присъдата Мамич побягна в Босна и Херцеговина, като има двойно гражданство, освен хърватското.

В обяснението на решението за преместването на делото срещу Модрич в Загреб, Върховният съд съобщава, че са приети аргументите на защитата на Модрич, че има жилище в Загреб и по никакъв начин не е свързан с Осиек.

Очаква се през есента да бъде организирано заседание на обвинителния състав, който може да потвърди, отхвърли или върне на прокуратурата за доработване обвинението против капитана на вицешампиона на света.

Осиекската прокуратура обвинява 32-годишния Модрич, че на 13 юни миналата година при съденето на Мамич и още трима съзнателно неистинно е казал, че анексите в договора за професионална игра на футбол, с които се регулира подялбата на трансферната сума 50/50 между него като играч и клуба, е подписвал всеки път когато е продължавал професионалния договор и тези анекси е подписал отново след преминаването в новия клуб заради промяна на банковата сметка по която трябва да му бъдат изплатени парите.

Прокуратурата обвинява Модрич, че е казал това въпреки че знае че то не отговаря на истината, защото споменатите анекси е подписал по времето когато вече е играл за новия клуб, след реализацията на договора между тези клубове, при което целокупната сума е била за родния клуб.

Лука Модрич е разпитан през юли миналата година заради съмнение, че е дал лъжливи показания, а след това казал на журналистите, че съвестта му е чиста и че вярва че разследването ще докаже, че не е виновен. Прокуратурата смята, че Модрич е променил свидетелстването си в полза на Мамич.

Модрич при съденето на Мамич и останалите е свидетелствал в средата на юни миналата година за детайлите на своя трансфер в Тотнъм през 2008. Неговият, както и трансфера на играча на Ливърпул Деян Ловрен в чуждестранни клубове са предмет на обвинението против Мамич, а прокуратурата смята че двамата играчи не са имали право на 50% от трансферните суми, а по този начин Мамич е извличал пари от Динамо.

Бившият началник и сегашен съветник на Динамо Здравко Мамич, неговият брат Зоран Мамич, бившият директор на Динамо Дамир Врбанович и данъчния Милан Пернар през юни бяха обявени за виновни за кражбата на 116 милиона куни (15,5 милиона евро) и нанасяне на щети на държавния бюджет от около 1,6 милиона евро.

Всички са осъдени на затвор - Здравко Мамич на шест и половина години, Зоран Мамич на четири години и 11 месеца, а Врбанович, който е изпълнителен директор на Хърватския футболен съюз (ХНС), на три години. Заедно с тях е осъден и данъчния Милан Пернар, който получи четири години и два месеца затвор.

По хърватския закон, особите осъдени на наказание по-голямо от пет години трябва веднага да влязат в затвора, но Здравко Мамич преди изричането на присъдата побягна в Босна и Херцеговина, където има гражданство, заедно с хърватското.

Няма коментари:

Публикуване на коментар