сряда, 29 август 2018 г.

Бари на 21 век


Точна е онази изтъркана фраза, че в спорта, особено във футбола, след лош мач ще съмне утрото, а след това и следващият ден. Животът ще продължи. Обаче, също така има игри на съдбата, които казват, че шансът не трябва да се чака, а да се сграбчи. Особено когато в цялата работа се намесят по-големи сили от земните и когато вас от големия успех след белградското 0:0 ви дели само едно равенство. Може би и само един вкаран гол...

Тогавашните хлапета сега станали големи хора. Израснали са на приказните истории за мощната Цървена звезда, гледали са само временно фрагменти за големия клуб, мечтали са, вярвали и дочакали този ден. Потенциално ден на голяма радост и нощ на още по-голямо щастие.

Може би е претенциозно да се каже всичко това, но с предпоставката че Цървена звезда в новото разпределение на силите и мощта на световната футболна сцена трудно може да стигне до самия връх, тазвечершното гостуване в Залцбург определено представлява Бари на 21 век.

На талона е Шампионска лига, 15 000 000 евро чиста печалба и потенциално голямо изкачване на клуба. И несъмнено - нови, по-хубави страници в историята. А в модерната епоха такива са малко. Много малко.

Точна е онази изтъркана фраза, че в спорта, особено във футбола, след лош мач ще съмне утрото, а след това и следващият ден. Животът ще продължи. Обаче, също така има игри на съдбата, които казват, че шансът не трябва да се чака, а да се сграбчи. Особено когато в цялата работа се намесят по-големи сили от земните и когато вас от големия успех след белградското 0:0 ви дели само едно равенство. Може би и само един вкаран гол...

Привържениците на Цървена звезда чието скандиране вече отеква по града на Моцарт, упорито повтарят онази сентенция - кога ако не сега. "Червено-белите" имат добър резултат от Белград, повече от 14 месеца последователно работят с един треньор, имат и ясни автоматизации в играта, които им помагат да се държат наравно с обективно по-силните. А точно такъв е и домакинът на мача тази вечер. На хартия много по-силен. Всичко това го има, но тазгодишният жребий и отпадането на големи фаворити (АПОЕЛ и Легия), някои сравниха със знаци по пътя, които за последица ще имат влизане в целта - Шампионската лига.

Тези знаци по пътя ясно видяха и запалянковците на "червено-белите" от Белград, до провинцията и диаспората. Осланяха се на импровизацията в пътуванията, започнаха да стопират още от бензиностанцията на Змай, жертваха летуванията, както техните бащи са продавали нови модели "Застава", за да видят светлините на Свети Никола. И те са мислили, че това е последният шанс Цървена звезда да се домогне до покрива на Европа. Може би това не е последната възможност за класиране в Шампионската лига, но определено е най-масираното чуждестранно гостуване на Звезда още от Бари. А това говори нещо. Всички вярват и всички очакват Шампионската лига.

Домакините казват, че тази вечер на "Ред Бул Арена" ще има 10 000 сърби. Неофициално, би могло да бъдат и поне седем хиляди повече.

Привържениците в близост до голямата крепост в Залцбург ще разпалват оптимизма с витамин В, мнозина от тях ще се прибират вкъщи импровизирано, но ще разчитат на прагматизма на Владан Милойевич. Не, той не е поддръжник на импровизациите и помаганията, на апострофираните сили.

Намекна се на тренировката преди пътя към Австрия, че треньорът на Звезда има план и програма за мача. Съответно че Цървена звезда с тактически движения и базиране на силна защита ще опита да спре опасните пробиви през средата на обиграната чета на Марко Розе. Тук Залцбург е най-силен, но австрийският капан "червено-белите" успяха да избегнат преди осем дни. Сега ще им бъдат нужни много повече сила, желязна воля, концентрация. Разбира се и късмет, който в такива мачове може би е главна съставка на крайната развръзка.

"Милойевич по време на досегашната работа в Цървена звезда показа, че знае да подготвя такива мачове. Вероятно знае и как трябва да се играе против Залцбург. Най-важно е че Цървена звезда ще играе в Европа и през тази година. Разбира се, този шанс трябва да се използва. Само бих апелирал към хората да не мислят, че ще бъде лесно. Някак се създаде такава картина", заяви почетният президент на Цървена звезда Драган Джаич.

Цървена звезда през изминалия сезон повдигна летвата на собствените граници много пъти. Осигури си пролет в Европа след 26 години. Това не задоволи Владан Милойевич и неговите най-близки сътрудници, които в подсъзнанието непрекъснато имаха потенциално класиране в Шампионската лига. Държаха играчите на късо въже когато не бяха нужни на отбора. Правиха това точно заради такъв ден, който няма да съмне два пъти. Сега е шансът.

"Шефът никога не се задоволява. И което е най-добре за нас държи ни мобилни и когато помислим, че сме направили нещо. Не го хвана еуфорията и след равенството в Лондон. Чакаше денят за мача с Кьолн да ни каже каквото има. Просто трябва да използваме своя шанс, който имаме, защото до пролет в Европа не са стигали поколенията на Деян Станкович, Никола Жигич, Неманя Видич. Вероятно и сега си мисли същото", спомнят си сега детайли от миналата есен някои от играчите на Цървена звезда.

Разбира се, не искат да разкриват всички детайли, но ясно дадоха да се разбере, че като последователи на идеите на Милойевич не са доволни от врабче в ръцете под формата на Лига Европа. И тази много пъти споменавана необремененост, защото Цървена звезда вече има в джоба европейска есен, е несъществуваща категория.

След загубата от ЦСКА в Москва и пропуските на Бен и Пешич в края, Владан Милойевич нервно гризеше ябълка. Погледът му се губеше някъде в далечината. Тогава мнозина разбраха, че за него няма добра загуба. Въпреки че чу аплодисменти от началници, подчинени и целокупната звездашка общност. Гладен е за успехи колкото и привържениците, които са минали хиляди километри с надеждата, че това е този ден и че ще присъстват на история.

Надява се на това и самият Милойевич. И затова не слави силата на Ред Бул Залцбург, който в Белград остана ограничен нападателно. Факт е, че Дабур, Хайдара, Лайнер и Самасеку могат много по-добре. И това буди безпокойство в привържениците на Цървена звезда. Но това поколение миналата година опази нулата на три поредни гостувания в групата. Беше близо до това постижение в Москва. Нужно е, ако нищо друго, да се повтори в този сегмент. Па ако трябва, да влезе в подбраната компания и след дузпи.

Е, тогава това наистина би било Бари на 21 век.

Автор: Дарян Неделкович

Няма коментари:

Публикуване на коментар