четвъртък, 30 август 2018 г.

Цървена звезда в Шампионската лига!


Браво, Звездо! Футболистите на Цървена звезда се класираха в груповата фаза на Шампионската лига, завършвайки 2:2 в гостуването на Залцбург, в реванш от плейофа, след белградското 0:0.

Каква борба само беше това, мач за инфаркт и сблъсък за помнене! Завръщане като във филм, за новата история на белградския гранд! Върна се там където му е мястото. Абсолютният герой - Ел Фарду Бен! Авторът на двата гола с цената на влизане в Шампионската лига. Само че би било неправедно да изтъкнем него пред останалите, може да се каже, че Бен е пръв между равни - момчетата, които завинаги ще останат записани в историята на Цървена звезда!

Това беше борба достойна за влизане в Шампионската лига, и двата отбора показаха защо са дошли на самия праг на елитния турнир.

Залцбург от началото непрекъснато нападаше и създаваше положения, заплашваше и от разстояние, и от наказателното поле, но "червено-бялата" отбрана удържаше на всички предизвикателства. Заплашваше австрийският първенец по двете крила и на няколко пъти беше близо до гола.

Можеше и Звезда да заплаши, ако подаването на Бен за Радонйич беше само малко по-силно в уводната фаза на мача, или лявото крило да беше стреляло малко по-прецизно при изтичането на половин час игра.

Преди това Милан Родич в деветата минута с отлична интервенция пред малкото наказателно поле спря опит на Залцбург, а само няколко секунди по-късно капитанска реакция на Вуядин Савич. Борян излезе и Дака имаше празна мрежа пред себе си, но не я уцели, защото защитникът на Звезда отникъде чудесно се хвърли на шпагат и попречи на гола.

Тогава наред дойде и Борян със сигурни спасявания да налее допълнителна доза сигурност в последната линия. Наред спираше удари на Волф, Хайдара и Дака, но все пак беше немощен преди самия край на първото полувреме.

Тогава Дабур, най-опасният футболист на Залцбург, от ивицата на малкото наказателно поле намери пътя до мрежата на сръбския шампион при центриране от лявото крило за 1:0. За съжаление, същият играч беше фатален и в самото начало на второто полувреме. Турският съдия Джунейт Чакър отсъди дузпа след дуел между Савич и Волф, а прецизен от бялата точка беше Дабур и така донесе на австрийския отбор два гола преднина.

Тогава изглеждаше, че Шампионската лига е далече, но... Звездашкото сърце е по-голямо от всяко друго и знае да бие най-силно когато това е най-нужно. Последваха две еднакви минути, две минути за нови, златни страници в историята на сръбския клуб. За вечността!

Това беше магия, която само възпитаниците на Владан Милойевич, роден шампион, могат да направят! Как само Милош Дегенек се пребори за топката по дясната страна и като най-обучен техничар майсторски центрира на втората греда откъдето Бен разтресе мрежата. Това не беше само за 2:1 и надежда, а вече юруш към билетите за груповата фаза!

Само няколко секунди по-късно преснимана акция. Кръстичич намери Дегенек и той от дясната страна почти идентично намери Бен, а тогава... Мрежата се затресе, за 2:2 и ерупция червено-бяло въодушевление! До края се води жестока борба, в която Милан Павков завърши с кървава глава, но в която всеки поотделно от вратаря Борян до момчетата на пейката през сътрудниците на Владан Милойевич в треньорския щаб даде огромен принос!

История е изписана! Звезда е в Шампионската лига!

Залцбург - Цървена звезда 2:2 (1:0)

1:0 Дабур (45 мин)
2:0 Дабур (48 дузпа)
2:1 Бен (65)
2:2 Бен (66)

Залцбург: Станкович, Лайнер, Рамальо, Шлагер, Понгарчич, Хайдара, Самасеку, Улмер, Волф, Дака, Дабур

Цървена звезда: Борян, Стойкович, Савич, Дегенек, Родич, Йовичич, Кръстичич, Симич (37 мин - Йованчич), Бен, Радонйич (81 - Гобелйич), Милич (46 - Павков)

Стадион: Ред Бул Арена
Зрители: 26 500
Съдия: Джунейт Чакър

Няма коментари:

Публикуване на коментар