четвъртък, 2 август 2018 г.

Хайдук на мъки: без вратар и капитана срещу Славия


Въпреки че в подготовката изглеждаше отлично, а при завръщането в Сплит беше пълен със самоувереност, около Хайдук след два мача от новия сезон се събра много съмнение. Да не кажем страх.

В първия мач от втория предварителен кръг на Лига Европа сплитчаните с много късмет победиха Славия с 1:0 с гол на Саид в 79-ата минута, след като българите през първото полувреме изпуснаха три стопроцентови възможности. Хайдук изглеждаше бавен, лош и безидеен, а след мача играчите на Копич се жалваха от лошата тревна настилка на Полюд, който след фестивала Ултра изглежда като терен от четвърта лига.

Очакваше се, че на зеления килим на Градски врт в 1-ия кръг на ХНЛ работата на Копич в подготовката ще излезе на светло. Тревната настилка в Осиек не би посрамила и Камп Ноу, но очевидно не пасна най-добре на Хайдук, който в Славония игра срамно лошо и изгуби с 1:4. Особено притеснителен за привържениците на Хайдук беше начинът по който получиха два гола за две минути с които осиечаните обърнаха мача.

Никой не пазеше Хенти, нито Мудражи. Първият успя да поеме топката на гърди между петима играчи на Хайдук и тогава с ножица вкара за 1:1, а Мудражи се прошета до първата греда между двама защитници на Хайдук и вкара в близкия ъгъл за 2:1.

Както обичайно става в такива мачове, след това всичко тръгна на зле и се контузи вторият вратар Дука, след него и капитанът Зоран Нижич и Копич преди София има проблеми с играта, а още повече със съставянето на отбора. Тази вечер срещу Славия няма да играят чак шестима играчи в сравнение с отбора от първия мач.


Вратарите Посавец и Дука са контузени и на вратата ще застане младият Марин Любич (20) за когото това ще е първи мач за Хайдук в стартовия състав. Няма го контузеният Нижич, единственият сериозен бранител в състава, а вместо него ще играе Микулич в двойка с Борха Лопес, който беше отчайващ в Осиек. Тудор сам се изхвърли от състава с лошите си игри, бразилецът Жайро има червен картон още докато е играл за Тренчин, а Футач отдавна не е в плановете. Вместо младия Палаверса, който изобщо не беше лош в първия мач, би трябвало да заиграе Беширович, а невидимият Ивановски в атака ще замени Саид.

Това е голям риск за Копич, но рокадите, които би трябвало да разтърсят отбора са му единственият коз преди мача в който Хайдук не смее да допусне грешка. Недоволството което се натрупа след първите два мача, а особено след този в Осиек ще стигне до разгорещеност при евентуално отпадане в Европа което Торсида много трудно ще толерира.

Но, има добри вести за Хайдук. Първата е, че сплитчаните имат голямото 1:0 от първия мач, а другата е, че Славия е наистина скромен отбор. Въпреки че създаде три големи възможности, те бяха повече плод на "затъмнения" в отбраната на Хайдук отколкото от комбинативност на българския носител на купата. Българите не могат да парират с игра Хайдук за когото един гол почти сигурно означава преминаване напред. Трудно е да се вярва, че българите в този случай ще вкарат три гола, въпреки че срещу "осиекския" Хайдук всичко е възможно.


На страната на сплитчаните е и традицията, колкото и да може да бъде пагубно осланянето на историята. Хайдук никога не е отпадал във втория предварителен кръг на Лига Европа. Имало е драми, имало е ужасни срещи, но се преминаваше. През лятото на 2014 Хайдук в Ирландия победи Дъндолк с 2:0, а трепери на Полюд до последните секунди в реванша. Ирландците биха с 2:1, но това не им беше достатъчно. През следващия сезон противник в същата фаза е Копер против когото Хайдук изигра твърде страшен първи мач, но с гол на Нижич в добавеното от съдията време в Сплит донесе приемлива загуба с 2:3, а реши класирането в реванша с 4:1.

В предпоследния скромният румънски Яш на полувремето в първия мач водеше с 2:0, но Охандза (48) и Саид (95) спасиха сплитчани. В реванша беше 1:1 и много стрес до съдийското продължение когато Охандза вкара за 2:1 и класиране. През миналия сезон противник беше слабият Левски. В Дугополье беше 1:0 за Хайдук, българите поведоха в реванша, но накрая загубиха с 1:2 и Хайдук премина.

Интересно, много по-лесно Хайдук преминава третия предварителен кръг. От легендарното отпадане от Дила Гори през 2013, сплитчаните в следващите четири участия на тази фаза са загубили един мач, но не са прескачали плейофите. Няма да успеят и през този сезон, ако не променят драстично нещо в своята напълно неубедителна игра.

Отпадане от Славия просто не е възможност, пишат в Хърватия преди днешния мач на "Васил Левски" от 19 часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар