неделя, 30 септември 2018 г.

Добитък


Торсида направи инцидент, който тежко ощети града, клуба, а най-много един от тях. Пожарникар, който до вчера брани Сплит от катастрофални пожари след хвърлена бомбичка от трибуните е с наранена ръка и може би повече никога няма да може да работи като такъв.

Градът и клубът, които пазеше не го защитиха. Не поеха отговорност когато трябваше и въпросът е сега какво могат да направят за човека на когото отнесоха пръста.

Същевременно, Хайдук и всичко онова добро което представлява изгубиха всеки смисъл в атмосфера в която за клуба повече не може да се подкрепя без страх.

Вярваме, че тази вечер се страхуват и хората, които водят Хайдук. Атмосферата, която се генерира около клуба скоро ще ги похаби.

Народният клуб стана клуб, който замеря своите хора с камъни и ги взривява по терена. Клуб в който онези, които не са съгласни с мнозинството, са привърженици втори ред.

Вместо за играта и атмосферата, отново пишем за неколцина кретени на които с години им се разрешава да рушат Полюд, а полицията повече или по-малко може да ги види на всеки трети запис в ютуб.

На разни структури на силата им отговаря Торсида да се чувства като господар на живота в Сплит, но скоро този усъвършенстван строй може да стане господар на смъртта, и то в излъчвания на живо.

Кметството на Сплит след нападението над свой съгражданин трябва да реши проблема

През изминалата година в Сплит неколцина кретени направиха достатъчно тъпотии за цяло десетилетие. Прегазиха всичко добро което правят привържениците в Хърватия.

През ноември миналата година отидоха пред апартамента на Франк Охандза, най-добрият футболист на Хайдук, и го обиждаха вербално и опитали да влязат в жилището му. Хвърляли разни предмети по щорите, блъскали по вратата и му разбили автомобила. По-рано Хайдук на Полюд изпусна 2:0 и загуби от Рудеш.

През април тази година хулигани посред бял ден нападнаха Марко Футач и Ахмед Саид докато ходели по града. В общото блъскане един от храбрите бранители на честта на Хайдук, или каквото е вече, ударил нападателя на своя клуб с крак в главата.

След загубата от Горица през август тази година, Торсида привика играчите до трибуните, а тогава група идиоти започна да ги замеря с факли. Играчите на своя клуб. Насред Сплит. Не им пречеше, че остатъкът от стадиона ги освирква, а зрителите от запада крещяха на управата да защити играчите. Питахме Хайдук как възнамерява да защити своите играчи и дали е съобщил в полицията за нападението, но официален отговор не получихме.

Терорът продължи и в днешното дерби когато пожарникар от пожарната бригада, която миналото лято денонощно работи да спаси Сплит от катастрофални пожари, след избухване на бомбичка остана без пръст. Човекът иначе е дългогодишен привърженик на Хайдук, който на пожарникарската си каска носи лепенка с емблемата на клуба. Твърди се, че е останал без пръст, твърди се, че не е, за тази история не е важно. Желаем му бързо възстановяване. Докато пожарникарите носеха своя колега към тунела, Торсида продължи да хвърля бомбички. Тази сцена беше най-лошата от всички. Преди края на мача летяха и камъни. В главата на Адам Гюрчо.

Сплитската полиция след мача Хайдук - Горица е арестувала, както ни отговориха, няколко привърженика заради хвърляния на факли към играчите. Обявиха, че издирването на нападателите продължава. Това не е достатъчно. Хайдук и Торсида са отговорност на град Сплит.

А за добитъка в никакъв случай няма спасение. И от бой не разбира. Торсида, Хайдук и градът след нападението над техния съгражданин вече не смеят да бъдат страхливци. Трябва да поемат отговорност и да сложат говедата в кафез.

Редакцията на Индекс

Няма коментари:

Публикуване на коментар