неделя, 30 септември 2018 г.

34 арестувани след Хайдук - Динамо, двама на съд по бързата процедура


Дербито между Хайдук и Динамо (0:0) в деветия кръг на Първа ХНЛ не изобилстваше от възможности и голове на терена, но затова го направи с дивачеството на привържениците на трибуните. Играчът на Хайдук Гюрчо беше уцелен с камък в главата от собствените си привърженици, докато пожарникар остана без част от пръст заради бомбичка, а мачът беше прекъсван три пъти.

След всичко се огласи и полицията, която арестува 34 души. Заради пиротехника по бързата процедура са предадени двама на съда в Сплит, а заради останалите нарушения днес ще бъдат доведени още седем.

"Полицейските служители преди, по време и след осигуряване на масовите събирания се предприели низ оперативни мерки, за да създадат условия за сигурност. В съответствие с мерките полицейските служители са осигурили сигурен превоз на гостуващите 700 привърженици, попречвайки на контакт с противниковите запалянковци. Идентични активности са направени на всички входни точки към град Сплит.

Полицейските служители са осигурили целокупното трасе на движение (общо 80 км) на гостуващия отбор и привърженици. С цел запазване на обществения ред и спокойствие е осигурена по-тясната и по-широката зона на масовите събирания. Няма регистрирани значителни отрицателни събития с наранени хора и унищожение на имущество. През целия ден полицаите са надзиравали железопътната и автобусната гара, както и пристанищата в Сплит, но и автобусните спирки из града, с цел предотвратяване на евентуални сблъсъци. При напускането на стадиона полицията е попречила с бърза намеса да на се разширят няколко изолирани инциденти.

По време на провеждането на масовото събиране около 17:55 часа на стадиона от пиротехнически средства е наранен пожарникар, който е закаран в болница, за да получи лекарска помощ. Полицейските служители на мястото на случилото се са направили проверка и ще се проведе криминално разследване.

Арестувани са общо 34 души главно заради нарушаване на Закона за безредици на спортни събития и Закона за нарушения срещу обществения ред и спокойствие, задържани са 8 души заради злоупотреба с пиротехнически средства и срещу тях е проведено криминално разследване. Полицейските служители преди масовото събиране са отнели 12 различни пиротехнически средства. Заради злоупотреба с пиротехнически средства двама души по бързата процедура са предадени на съда в Сплит, а заради останалите нарушения ще бъдат предадени още седем души", стои в съобщението на местната полиция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар