петък, 28 септември 2018 г.

Убиването на дербито


Таблоидна история от футболната Къща на големия брат, без никаква отговорност към настоящето и историята, защото в оградените зидове на сръбските клубове отдавна е умряла грижата за бъдещето, не изчезна и с вчерашните, лъжливи, помиряващи думи.

Каменни усмивки в официалната ложа на стадиона в Хумско, поръчани целувки, под "светлините" на камерите и фотоапаратите, като увод в общата истерия и обиди под всяко ниво на човечеството.

Мръсен речник в спиралата на безотговорността е узурпирал и онова малкото останало пространство за говорене за футбол и дискусия на тема как разклатеният Партизан проведе лекция на никога по-силната Цървена звезда, участник в Шампионската лига, в историята на 158-ото дерби.

Искали са това други, може би и най-малко Владимир Стойкович, чиято емоционална реакция и по-късното горчиво извинение не се различават от отдавна профилираната личност на голям ексцентрик.

Стойке наистина обиди своята страна и инициира лов за Ненад Джокич, единственият храбър човек да каже "да, беше гол", от коридора на Хумско, на дневната светлина, изкара адвокатите на дявола и сам затвори историята за силата и мощното представяне на своя отбор.

Но...

Изкривиха се ушите от по-късните концентрични кръгове от обиди в режисурата на Митар Мркела, Милорад Вучелич, Милош Вазура и Светозар Мияилович, значително по-отговорни участници в цялото злодеяние на медийното убиване на дербито и тукашния футбол.

Таблоидна история от футболната Къща на големия брат, без никаква отговорност към настоящето и историята, защото в оградените зидове на сръбските клубове отдавна е умряла грижата за бъдещето, не изчезна и с вчерашните, лъжливи, помиряващи думи.

Без значение дали сами са им дали гласност, или само са останали записани като просто подписали под обидни конструкции, заловени са отдавна в наказателната зона на отговорността.

Не са обидили само онези 15 000 искрени привърженици на стадиона на Партизан, а и плюха в лицето и на армията на отдавна разочарованите и измамени любители на сръбския футбол, циментирайки тяхното решение в близко бъдеще, като цяло, да заобикалят домашните стадиони.

Очакванията от тукашните мнения няма да се променят, нито да стигнат много по-далеч от актуалния момент. За съжаление, в цялата история, търсейки решение на проблема и от онази, разумната страна на реалността, никой не е отишъл много по-далеч от вече отдавна изтърканите истории за въвеждане на технологията на голлинията и при нас.

Чак и между справедливите съдийски коментатори не проработи колегиалното съчувствие да се задълбаят в същината на решението от тази 73-а минута на дербито. Има ли по-голямо лицемерие в историята за технологията на голлинията в ситуация когато съдията зад вратата взима решение за миг за таксата от нищожните 80 евро? Най-малко в Европа. И смее ли някой на този момък, нещастен в тази буря, след всичко за нещо да го обвини, камо ли да вдигне Сърбия на крака...

Ситни интереси, нищо повече от това. Себично, мазохистично, наслаждаване на собственото, личното, въображаем кръг. Мили далече от историята за дербито и величините на Цървена звезда и Партизан.

Автор: Бранко Спасойевич

Няма коментари:

Публикуване на коментар