понеделник, 29 октомври 2018 г.

Хаджихафисбегович: Поисках от режисьора да махне плаката на Звезда, защото всички офицери мюсюлмани са били за Партизан


Известният актьор от Босна и Херцеговина Емир Хаджихафисбегович наскоро гостува в предаването "Въпросник" в което се докосна до многобройни теми свързани както със спорта, така и с Цървена звезда и Партизан.

По време на политическия разговор, който очевидно не му хареса, Емир реши да промени темата, па заговори за филми в комбинация със спорта.

Разказа анекдот от снимките на филма "Караул" и историята около това как емблемата на Партизан се озовала в неговата канцелария.

- Райко Грлич искаше в моята канцелария да стои плакат на Цървена звезда. Аз казвам: "Той (мислейки за героя лейтенант Сафет Пашич), не е Делиjа, той е Гробар. Ако играя Делиjа това няма да е този герой.

- Казва няма значение. Ма, важно е. Много е важно, защото аз съм проверил, че всички офицери мюсюлмани в ЮНА бяха за Партизан. Не съществува нито един случай офицер мюсюлманин в ЮНА да е бил за Цървена звезда. И аз със силата на аргументите убедих Грлич тук да стои постер на Партизан, а не на Звезда - заяви Хаджихафисбегович.

А че историята не е измислена, доказателство са и сцените от един от най-популярните югославски филми от това време.


В тази сцена се вижда как емблемата на Партизан е поставена веднага под портрета на Йосип Броз Тито.

Иначе, Емир е известен като голям националист, а по мнението на мнозина и шовинист преди всичко заради своята реч на отбелязването на годишнина в памет на загиналите мюсюлмани по време на войните при разпадането на Югославия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар